«Ανα-πλάθοντας χώρους ζωής και ιστορίας…» Στιγμές από την πορεία του σπουδαίο αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση, αναπλάθει η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, έκθεση που γίνεται σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων με την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού χώρου και το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου.
Πρόκειται για ένα παράθυρο στην ιστορία του τόπου αλλά και μία ευκαιρία να μάθουν οι νεότεροι το έργο ενός λαμπρού επιστήμονα.
Στα εγκαίνια χαιρέτησε ο Αναπληρωτής Προιστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωάννης Χουλιαράς.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου τόνισε ότι η δουλειά του Βασίλη Χαρίση για την προστασία του Ζαγορίου ήταν αυτή που επέτρεψε την ένταξη της περιοχής στην Unesco ενώ ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας δεσμεύτηκε πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του ο Δήμος θα δώσει το όνομά του σε έναν από τους δρόμους της πόλης.
Στα εγκαίνια απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, η Πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου.
Η κ. Σοφία Χαρίση, σύζυγος του σπουδαίου αρχιτέκτονα, εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε όλους για την έκθεση και τους συνεχάρη για την δουλειά τους σημειώνοντας ότι το έργο του Βασίλη βρίσκεται γύρω μας…
Το χρονικό της έκθεσης ανέλυσε η κ. Χαρά Καππά αρχαιολόγος καθώς μαζί με την Υπατία Φάκλαρη και την Ελένη Βασιλείου εργάστηκαν για την διοργάνωση.
Για το πολεοδομικό έργο του Βασίλη Χαρίση μίλησε ο πρώην Υπουργός Σταύρος Καλογιάννης καθώς συνεργάστηκε μαζί του στο ΥΠΕΧΩΔΕ αλλά και στο Υπουργείο Ανάπτυξης ενώ για το αρχιτεκτονικό του αποτύπωμα μίλησε ο Γιώργος Σμύρης Αναπληρωτής Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική.
Ο Βασίλης Χαρίσης, ήταν αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, ζωγράφος και συγγραφέας..
Το 1960 προσελήφθη στο υπουργείο Δημοσίων Έργων, ακολούθως δε υπηρέτησε ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά και ως πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (από το 1989 έως το 1994).
Ήταν ο άνθρωπος που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών του Ζαγορίου.
Με τη βοήθεια του Χαρίση ο Στέφανος Μάνος, ως υφυπουργός Δημοσίων Έργων, εξέδωσε το Νοέμβριο του 1978 το πρώτο προεδρικό διάταγμα που αφορούσε την προστασία παραδοσιακών οικισμών στη χώρα μας και καθόριζε τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης των οικοπέδων τους
.
Το εν λόγω προεδρικό διάταγμα ήταν η πρώτη ουσιαστική –και δη μαζικού χαρακτήρα– παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.
Στο προεδρικό διάταγμα του 1978 είχαν περιληφθεί, μεταξύ πολλών άλλων οικισμών, το Πάπιγκο, το Μονοδένδρι, οι Καλαρρύτες και το Συρράκο.
Ένα χρόνο αργότερα, το Νοέμβριο του 1979, με τη συνδρομή του Χαρίση και πάλι, εκδόθηκε ειδικό διάταγμα προστασίας για τα Ζαγοροχώρια.
Πέραν αυτών ασχολήθηκε με συνθέσεις απλών αλλά και σύνθετων αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών έργων, με ανασκαφές, αναπαραστάσεις και αναστηλώσεις αρχαιοτήτων, καθώς και με τη μελέτη θεμάτων παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, προπάντων της Ηπείρου.
Ο γιαννιώτης αρχιτέκτονας έβαλε τη σφραγίδα του σε πολλά κτίρια των Ιωαννίνων (Εθνική Τράπεζα, νέα πτέρυγα Λαογραφικού Μουσείου Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών/ΕΗΜ, υπαίθριο θέατρο ΕΗΜ, τουριστικό περίπτερο ΕΗΜ, οίκημα στο Πάρκο Πυρσινέλλα, Πινακοθήκη Αβέρωφ στο Μέτσοβο), καθώς και στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης.
Με βάση τη δική του μελέτη άρχισαν οι συστηματικές εργασίες στερέωσης και αναστήλωσής του.
Δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μονογραφιών και άρθρων σε περιοδικά, ειδικές εκδόσεις και αυτοτελείς τόμους.
Ο Βασίλης Χαρίσης, που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ηπείρου, απεβίωσε στην Αθήνα το 2019, σε ηλικία 86 ετών.