Ήθη και έθιμα που χάνονται στο πέρασμα του χρόνου αναβιώνουν τις ημέρες του Πάσχα στην περιοχή της Πρέβεζας τιμώντας την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το κλίμα είναι κατανυκτικό από το Σάββατο του Λαζάρου όταν τα παιδιά θα βγουν στις γειτονιές και έχοντας στολισμένα τα καλάθια τους με ανοιξιάτικα λουλούδια θα πουν τα κάλαντα.
Το χαρμόσυνο μήνυμα της Κυριακής των Βαΐων θα διαδεχθεί η θλίψη της Μ. Εβδομάδας. Η Μ.Πέμπτη είναι παραδοσιακά για την Πρέβεζα ημέρα αφιερωμένη στους νεκρούς, αφού επισκέπτονται τους δικούς τους ανθρώπους στο κοιμητήριο και μοιράζουν νηστήσιμα γλυκίσματα στη μνήμη τους.
Την ίδια μέρα το βράδυ στον αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής στην Αγιά της Πάργας αναβιώνει το κάψιμο του Ιούδα όπου οι κάτοικοι ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και καίνε τον προδότη του Ιησού ενώ στην συνέχεια παρέες πηγαίνουν στα απομακρυσμένα εκκλησάκια και ανάβουν τα καντήλια.
Οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες ξενυχτούν στην εκκλησία και στολίζουν τον Επιτάφιο αναπαριστώντας το νυχτέρι της παραμονής της κηδείας του νεκρού.Το βράδυ της Μ.Παρασκευής στην πλατεία της Πρέβεζας συγκεντρώνονται οι Επιτάφιοι της πόλης όπου μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελείται λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.Χρυσόστομο και όλους τους Ιερείς των Ναών. Λίγες ώρες νωρίτερα στις 6 το απόγευμα πραγματοποιείται η Περιφορά του Επιταφίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο Κοιμητήριο παρουσία πλήθους πιστών .
Το Μ.Σάββατο είναι ημέρα γιορτής από νωρίς το πρωί για την πόλη της Πρέβεζας αφού μόλις ηχήσει η καμπάνα της πρώτης Ανάστασης στον Άγιο Χαράλαμπο ,στο Σαϊτάν Παζάρι και στο Ιστορικό Κέντρο θα σπάσουν εκατοντάδες πήλινα αντικείμενα προκειμένου να γίνει γνωστό σε κάθε γωνιά της πόλης το χαρμόσυνο μήνυμα.
Φέτος Δήμος και Εμπορικός Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου ετοιμάζουν μια ξεχωριστή γιορτή με τα “Κρόταλα” από την Άρτα, την Φιλαρμονική “Ορφέας” και νηστήσιμα παραδοσιακά κεράσματα για όλους.
Το βράδυ το “Χριστός Ανέστη” θα ακουστεί σε όλους τους Ναούς ενώ για δεύτερη χρονιά θα προηγηθεί μια συγκινητική Αναστάσιμη λειτουργία στο Ναό του Κοιμητηρίου.
Και η εβδομάδα της Διακαινησίμου (η οποία ακολουθεί το Πάσχα) έχει πολύ όμορφα έθιμα . Στην περιοχή μας ξεχωρίζει ο Καγκελάρης ( χορός που αναβιώνει στις Παπαδάτες την παραμονή της Ζωοδόχου Πηγής) όπως και το “Τρυποπέρασμα” στην Καμάρα του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στην Μαργαρώνα, όπου σύμφωνα με το έθιμο περνώντας κανείς 3 φορές και αφήνοντας ένα προσωπικό του αντικείμενο ή ένα κέρμα αποκτά καλή τύχη και υγεία.