Ο σάλος που έχει προκληθεί με την διεκδίκηση του Ζαππείου από ιδιωτική εταιρεία για σκοπούς… αναπτυξιακούς έχει περάσει τα σύνορα της χώρας και προκαλεί την κινητοποίηση των Ηπειρωτών ανά τον κόσμο. Οργανώσεις αποδήμων αλλά και Ηπειρώτες που ζουν σε χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία συστρατεύονται στον αγώνα που έχει ξεκινήσει η Πανηπειρωτική ώστε να μην αλλάξει η διαθήκη των Ζάππα και φυσικά να μην καταλήξει το Ζάππειο και το Καλλιμάρμαρο σε κάποιους ιδιώτες που ενδιαφέρονται είτε για την ανέγερση Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων είτε για την ανάπτυξη άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων.
Η προγραμματισμένη για την Τρίτη εκδίκαση της υπόθεσης στην Αθήνα αναβλήθηκε για τις 4 Φεβρουαρίου του 2020 γεγονός που δίνει χρόνο για την καλύτερη οργάνωση των Ηπειρωτών και την νομική θωράκιση της υπόθεσης.
«Πας Έλλην, χωρίς εξαίρεσιν, έχει το δικαίωμα να επαγρυπνήση εις την εκτέλεσιν των διατάξεων της παρούσης διαθήκης μου και τους εναντίους αυτής να τους υποχρεώση διά του νόμου προς αποζημίωσιν και αποκατάστασιν των ειρημένων διατάξεων».
Αυτό το σημείο της διαθήκης του Ευαγγέλη Ζάππα έδωσε το δικαίωμα Cleverbank AE- μία συμβουλευτική εταιρεία να διεκδικήσει το Ζάππειο και όλη την περιουσία του ιδρύματος στηριζόμενη αυτή την φορά στις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που άφηναν τέτοια περιθώρια.
Δικαστική διαμάχη με παρελθόν
Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cleverbank που διεκδικεί σήμερα το Ζάππειο είναι ο Δημήτρης Τζιώτης.
Το 2016 ο ιδιώτης Δημήτριος Τζιώτης πρότεινε τη δημιουργία Ολυμπιακού Μουσείου στο Ζάππειο, με το όνομα Μέγαρο Ολυμπίων. Με τη συγκατάθεση της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ζήτησε, με δικαστική προσφυγή, από το Ελληνικό Δημόσιο να σεβαστεί τη βούληση του ευεργέτη, που είναι η δημιουργία Ολυμπιακού Πάρκου και να αναδειχθεί η τεράστια οικονομική σημασία από τη διαχείριση των δικαιωμάτων που θα έχει το Δημόσιο και να διακριβωθεί ο σκοπός της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται την περιουσία του Ζάππα.
Η αίτηση τελικά απορρίφθηκε.
Σήμερα και με βάση την αλλαγή στη νομοθεσία επανήλθε με ένα πλήρη φάκελο. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του Ζαππείου, που αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διορίζεται τα τελευταία χρόνια από το Υπουργείο Οικονομίας, δηλαδή από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Ο Εθνικός ευεργέτης Ευαγγέλης Ζάππας
Ο Ευαγγέλης Ζάππας από το Λάμποβο της Βορείου Ηπείρου πολέμησε στο Σούλι και στη συνέχεια στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Στο τέλος της επανάστασης αρνείται την χρηματική αποζημίωση για τους ήρωες και μεταναστεύει στο Βουκουρέστι το 1831.
Σε τρεις περίπου δεκαετίες απέκτησε τεράστια περιουσία και αντίστοιχα εισοδήματα.
Ο κύριος αποδέκτης των ευεργεσιών του ήταν η Ελλάδα. Η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση της προσφοράς του ήταν το εγχείρημα αναβίωσης των Ολυμπιακών αγώνων. Μαζί με τον εξάδελφό του Κωνσταντίνο Ζάππα τιμώνται ως εθνικοί ευεργέτες από το 1859, όταν ιδρύθηκαν τα “Νέα Ολύμπια”, έκθεση γεωργική, τεχνική και βιομηχανική που ορίστηκε να πραγματοποιούνται ανά τετραετία (στο Ζάππειο).
Ο Ευαγγέλης Ζάππας πέθανε στις 19 Ιουνίου του 1865 στο Μπροστένι, και ο εξάδελφός του Κωνσταντίνος στις 20 Ιανουαρίου του 1892 στο Μαντόν της Γαλλίας. Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας τους το διέθεσαν για κοινωφελείς και εθνικούς σκοπούς στην ιδιαιτέρα πατρίδα τους. Συγκεκριμένα, ίδρυσαν εκπαιδευτήρια στο Λάμποβο, την Πρεμετή, τη Νίβανη, το Δέλβινο και τη Δρόβιανη.
Το Ζάππειο Μέγαρο
Τα εγκαίνια του Ζαππείου έγιναν με κάθε επισημότητα στις 20 Οκτωβρίου 1888. Ο οραματιστής Ευαγγέλης Ζάππας δεν ήταν πλέον στη ζωή.
Η αρχιτεκτονική του μεγάρου ακολουθεί τον νεοκλασικό ρυθμό, με πρόπυλο κορινθιακού ρυθμού και η συγκρότηση των όγκων του υπακούει με αρμονία στον προορισμό, για τον οποίο κτίσθηκε. Σε συνδυασμό με την τριτοξωτή λίθινη γέφυρα του Ιλισσού, η οποία είχε κατασκευασθεί, επίσης, με χορηγία του Ευαγγέλη Ζάππα, και τους πέριξ κήπους, συνέθεταν την εικόνα της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα.
Μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο κατασκευάστηκαν οι υπέροχοι κήποι που συνδυάζουν ένα μείγμα γαλλικής και αγγλικής αρχιτεκτονικής κήπων.
Σύσκεψη των Ηπειρωτών
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας είναι αυτή που πρωτοστατεί στον αγώνα να μην επέλθει καμία αλλαγή στην διαθήκη του Εθνικού Ευεργέτη και στο ιδιοκτησιακό του Ζαππείου.
Μετά την παράσταση στο δικαστήριο προχωρά σε διευρυμένο Γενικό Συμβούλιο, στις 23 Οκτωβρίου προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος στη συνάντηση έχουν προσκληθεί οι Ηπειρώτες Αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί, πρώην Υπουργοί, Βουλευτές, πρώην Βουλευτές, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι και πρώην Πρόεδροι ΠΣΕ.