Ανεμογεννήτριες στα Γιάννινα.. Πόσες και που…

Είκοσι πέντε άδειες παραγωγής αιολικών πάρκων έχουν χορηγηθεί από την ΡΑΕ μόνο για το Νομό Ιωαννίνων σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατέθεσαν τα συναρμόδια υπουργεία σε ερώτηση που είχε γίνει από την βουλευτή Μερόπη Τζούφη.

Ένα έργο βρίσκεται σε λειτουργία, τέσσερα έχουν άδεια εγκατάστασης, άλλα τέσσερα έχουν έγκριση περιβαλλοντικών όρων κι άλλα 16 βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Πέραν αυτών, έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την ΡΑΕ 18 αιτήσεις αιολικών σταθμών για χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 125 MW.

Αξιοσημείωτο είναι πως στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πίνδου έχουν υποβληθεί και εξετάζονται από την ΡΑΕ οκτώ αιτήσεις αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 28 ΜW.

Η μία από τις αιτήσεις αφορά στην περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου και οι υπόλοιπες στην περιοχή του Μετσόβου.

Τα 25 έργα για τα οποία έχουν δοθεί άδειες παραγωγής είναι τα ακόλουθα:lista rae

Μερόπη Τζούφη: Έντονη ανησυχία

«Έντονη ανησυχία και προβληματισμό στους πολίτες των Ιωαννίνων δημιουργούν οι απαντήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα αναφορικά με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε Ζαγόρι, Μέτσοβο και Δωδώνη», τονίζει η Μερόπη Τζούφη.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει πως ο «αρμόδιος υπουργός, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση για την άναρχη χωροθέτηση ανεμογεννητριών, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση αγνόησε την άποψη των τοπικών κοινωνιών και των κοινωνικών φορέων, όπως του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, ώστε η τοποθέτησή τους να γίνεται εκτός περιοχών NATURA και Ζωνών Ειδικής Προστασίας».

Παράλληλα, επισημαίνει πως το αρμόδιο υπουργείο φαίνεται να αδιαφόρησε για το δίκαιο αίτημα να εξαιρεθούν οι οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές, οι περιοχές αυξημένου οικοτουριστικού ενδιαφέροντος και οι ορεινοί βοσκότοποι, οι οποίοι φιλοξενούν σημαντικό μέρος της κτηνοτροφικής δραστηριότητας την περιοχής.

«Δυστυχώς επιβεβαιώνεται πως ο νόμος “Χατζηδάκη” για το περιβάλλον προκαλεί πολλαπλά προβλήματα, αφήνοντας απροστάτευτα τα ευαίσθητα οικοσυστήματα της χώρας», σημειώνει χαρακτηριστικά η βουλευτής Ιωαννίνων, ενώ υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ναρκοθετώντας την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Κλείνοντας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι «χρειάζονται αλλαγές στο αδειοδοτικό πλαίσιο και νέοι, σύγχρονοι κανόνες χωροθέτησης με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, το τοπίο και τις υφιστάμενες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες, προκειμένου η χώρα μας να μεταβεί ομαλά στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας».