Η απουσία χωροταξικού για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που θα καθορίζει όρους και κανόνες, έχει οδηγήσει σε πλήρη αναρχία..
Ενδεικτικό είναι ότι αδειοδοτούνται από την Ρυθμιστική Αρχή αιολικά ακόμη και σε απόσταση αναπνοής από τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα ενώ αυτά που προβλέπονται στους λόγους πέριξ της Ηγουμενίτσας έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έρχονται η μία μετά την άλλη προς γνωμοδότηση στα Δημοτικά Συμβούλια και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου ενώ άλλες τίθενται με καταιγιστικούς ρυθμούς σε δημόσια διαβούλευση.
Οι αντιδράσεις για το αιολικό στις κορυφές της Μηλιάς και σε μικρή απόσταση από τον Εθνικό Δρυμό ήδη είναι πολλές και αναμένεται να γίνουν περισσότερες.
Ζώνουν τη Βάλια Κάλντα με ανεμογεννήτριες.. Άλλα δέκα αιολικά γύρω από τον Εθνικό Δρυμό!
Αντιδράσεις προκαλεί όμως με το καλημέρα και το υδροηλεκτρικό που προβλέπεται στο ρέμα Γοργοποτάμου, στη Δημοτική Ενότητα Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας.
Η ΜΠΕ για υδροηλεκτρικό σταθμό ισχύος 2,392,39 MW με φορέα του έργου την «ΠΙΝΔΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση.
Η πρώτη αντίδραση καταγράφεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους κατοίκους του Γοργοποτάμου οι οποίοι καλούν όλους τους φορείς της περιοχής να συστρατευθούν ώστε να μπει φρένο τόσο στο συγκεκριμένο όσο και σε άλλα υδροηλεκτρικό που προβλέπονται σε όλο το μήκος των ρεμάτων του Σαραντάπορου.
Παράλληλα ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Κόνιτσας και το Περιφερειακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσουν αρνητικά για τα έργα αυτά.
«Ως κάτοικοι της περιοχής καλούμαστε να προστατέψουμε τα προφανή και όσα δίνουν την ιδιαίτερη αξία στο περιβάλλον που έχουμε δίπλα μας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αλλοιώσουμε τίποτα, αντίθετα έχουμε την υποχρέωση να σεβαστούμε όσα βρήκαμε» τονίζουν χαρακτηριστικά.