Ανησυχητική η μείωση στην παραγωγή αγελαδινού γάλακτος

gala

Έντονη είναι η ανησυχία που προκαλεί η ανάλυση δεδομένων για την παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στην χώρα κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως καταγράφηκαν από τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η συνολική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε από 652.986 τόνους το 2020 σε 533.116 τόνους το 2024, σημειώνοντας μείωση κατά 120.000 τόνους (πτώση 18,37%).

Αυτή η ανησυχητική μείωση απειλεί σοβαρά τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία, έναν βασικό πυλώνα της ελληνικής κτηνοτροφίας και σημαντική πηγή εισοδήματος για χιλιάδες οικογένειες.

Οι επιπτώσεις είναι ευρείες, επηρεάζοντας την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών, την επισιτιστική ασφάλεια, την μεταποίηση, την τοπική ανάπτυξη και την αγροτική οικονομία.

Με βάση τα στοιχεία αυτά από τον πλέον επίσημο φορέα, τέσσερις βουλευτές της Νέας Αριστεράς, μεταξύ των οποίων η Μερόπη Τζούφη, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συνολικά οι βουλευτές θέτουν επτά ερωτήματα που είναι τα ακόλουθα:

1.Ποιες είναι οι αιτίες της μείωσης της παραγωγής νωπού αγελαδινού γάλακτος και γιατί δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα αποτελεσματικά μέτρα;

2. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και την αντιστροφή αυτής της τάσης;

3. Ποιος ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας του κλάδου μέσω επενδύσεων σε καινοτομία και βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση;

4. Ποια είναι η στρατηγική για την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τον ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων και την εξασφάλιση δίκαιων τιμών για τους παραγωγούς;

5. Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν για την προσέλκυση νέων κτηνοτρόφων και την αποτροπή εγκατάλειψης της κτηνοτροφικής δραστηριότητας;

6. Σκοπεύει το Υπουργείο να τροποποιήσει τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 82) ώστε να απαιτείται η παρασκευή στραγγιστού γιαουρτιού από 100% νωπό ελληνικό γάλα; 7. Προτίθεται η κυβέρνηση να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στην αγορά για την αποτροπή ελληνοποιήσεων;