– Όχι στον Υπουργό Υγείας και από δύο Ηπειρώτες!
Σε θρίλερ για την ενδοκυβερνητική συνοχή εξελίχθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή επί των 11 επίμαχων άρθρων του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Περισσότεροι από 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν ή δήλωσαν «παρών» σε επιμέρους άρθρα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι ο βουλευτής Άρτας Παύλος Στασινός αλλά και ο βουλευτής της μονοεδρικής Θεσπρωτίας Χρήστος Κατσούρας.
Το ισχυρότερο πολιτικό πλήγμα δέχθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος η διάταξη του οποίου για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων δεν πέρασε. Στο ίδιο επίμαχο άρθρο η Νέα Δημοκρατία δήλωσε «παρών» ενώ ο ΛΑΟΣ καταψήφισε.
Πέραν της διάταξης για τα φαρμακεία, τις αντιρρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δέχθηκαν οι τις δύο διατάξεις που προβλέπουν περικοπές των δώρων και των επιδομάτων συνταξιούχων κάτω των 60 ετών και κατάργηση όλων των θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ.
Θετική ήταν η ψήφος των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑΟΣ στα υπόλοιπα άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι διατάξεις που αφορούν τη σύσταση δικηγορικών εταιρειών, τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας, τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, την περικοπή δώρων και επιδομάτων για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών που προκάλεσαν και τις περισσότερες αντιδράσεις.
Στο επίμαχο άρθρο που αφορά τον κλάδο των φαρμακοποιών, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος πρότεινε βελτιωτική αλλαγή. Με την νέα εκδοχή της διατύπωσής της, η νομιμοποίηση της υπερωριακής εργασίας ενός φαρμακείου γίνεται «όπως προσδιορίζεται απ’ τη νομοθεσία και την εκάστοτε υπουργική απόφαση», ύστερα βεβαίως από την υποβολή σχετικής αίτησης από πλευράς του.
Τα κόμματα της αριστεράς ζήτησαν την πλήρη απόσυρση της διάταξης αναφέροντας ότι ανοίγει ο δρόμος για να μπουν στην λιανική πώληση του φαρμάκου οι πολυεθνικές εταιρίες. Η ΝΔ και ΛΑΟΣ πρότειναν να αποσυρθεί η βελτιωτική διατύπωση και να επανέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ο εισηγητής του κόμματος Νάσος Αλευράς αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης και Χάρης Καστανίδης κάλεσαν τον κ. Λοβέρδο να λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις των βουλευτών και των κομμάτων.
Ο κ. Λοβέρδος δεν δέχτηκε να αποσύρει το άρθρο, το οποίο τελικά μπήκε και αυτό σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα του ΚΚΕ. «Σε πολιτικό επίπεδο, η εντύπωση είναι ότι το επάγγελμα είναι ανοικτό – και δεν θέλω να χαλάσω την εικόνα αυτή επειδή το θέλουν κάποιοι σύλλογοι. Θέλω με αυτή την παρέμβαση να κλείσουμε ένα θέμα που κάποιοι επιμένουν να το κρατούν ανοικτό επί πέντε μήνες» είπε ο κ. Λοβέρδος.
Η εικόνα της ψηφοφορίας
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου (βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης.
Ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.
Ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν:
Άρθρο 4 (αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων): Παρών 5 όχι δύο.
Άρθρο 6 (δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια): Παρών 9 όχι 33.
Άρθρο 7 (δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας): Παρών ένας όχι 13.
Άρθρο 16: Παρών 4 όχι 5. Άρθρο 17: Παρών 6 όχι 5. Άρθρο 19: Παρών 6 όχι 10 (Τα άρθρα προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται και απολύονται ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι.)
Άρθρο 24 (περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών): Παρών 6 όχι 34.
Άρθρο 29 (πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων): Παρών 30 όχι 9.
Η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 29 για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν παρών ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της.
Ο ΛΑΟΣ, καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα.
Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29 εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.
Μεταξύ αυτών που καταψήφισαν είναι και οι κ.κ.Πέμη Ζούνη, Γιάννης Βούρος, Βάσω Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, Παύλος Στασινός, Λάμπρος Μίχος. Χρήστος Πρωτόπαπας, Χαρά Κεφαλίδου, Δημήτρης Κρεμαστινός, Αικατερίνη Περλεπέ, Ηλίας Καρανίκας, Δημήτρης Βαρβαρίγος, Μιχάλης Κατρίνης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Θανάσης Γικόνογλου, Βασίλης Κεγκέρογλου, Φραγκίσκος Παρασύρης, Χρήστος Κατσούρας, Χάρης Καστανίδης, Χρυσή Αράπογλου, Εύα Καϊλή, Δημήτρης Παπουτσής, Σάββας Εμινίδης, Μαρία Θεοχάρη, Αγγελική Γκερέκου, Σπύρος Μοσχόπουλος, Παναγιώτης Μπεγλίτης, Μανώλης Μπεντενιώτης, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Διαμαντίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Αμοιρίδης, Θανάσης Παπαγεωργίου, Μαρία Θεοχάρη, Αχμέτ Χατζηοσμάν, Στάθης Κουτμερίδης, Μιχάλης Τζελεπής, Χρήστος Χάιδος, Χρήστος Μαγκούφης, Νίκος Τσώνης, Τόνια Αντωνίου, Ευτύχιος Δαμιανάκης, Ιωσήφ Βαλυράκης.