– Φίλιος, Παπαλέξης, Κάτσινος και Μπαίλης, λένε όχι στις απολύσεις
Με καζάνι που βράζει μοιάζει πλέον η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και των μέτρων που περιλαμβάνει Δήμαρχοι και Δημοτικά Συμβούλια είναι έτοιμοι για αντάρτικο.
Ήδη τα προβλήματα λόγω της συνεχούς περικοπής πόρων είχαν διογκωθεί. Με τα νέα μέτρα η Αυτοδιοίκηση θα απολέσει κι άλλα χρήματα ενώ ουσιαστικά υποχρεούται να είναι αυτή που πρώτη θα δείξει την πόρτα της εξόδου σε χιλιάδες υπαλλήλους.
Οι νέες ρυθμίσεις συναντούν κύμα αντιδράσεων το οποίο αποτυπώνεται με έντονο τρόπο και στην Ήπειρο. Η ΠΕΔ συνεδριάζει το μεσημέρι, όπου εκεί θα πάρει τις τελικές αποφάσεις, το… σύνθημα όμως έχει ήδη δοθεί από τους τέσσερις δημάρχους των μεγάλων πόλεων.
Φίλιππας Φίλιος, Γιάννης Παπαλέξης, Γιώργος Κάτσινος και Χρήστος Μπαίλης, με δημόσιες τοποθετήσεις τους, αρνούνται να παραχωρήσουν στοιχεία για τους υπαλλήλους, όπως ζητά το Υπουργείο Εσωτερικών, μιλούν για κενά στην Αυτοδιοίκηση αλλά και για πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απειλούν τους Δήμους με λουκέτο.
Χαρακτηριστικές δηλώσεις
Φίλιππας Φίλιος- Δήμαρχος Ιωαννίνων: «Δεν πρόκειται να υπογράψω καμία απόλυση εργαζομένου. Αυτό που ζητούν μοιάζει με έκτακτο στρατοδικείο. Ας δώσουν στους προγόνους τους να το κάνουν…. Έξω από κάθε συνταγματική επιταγή, έξω από κάθε πολιτική συμφωνία, έξω από κάθε ηθική, η κεντρική Κυβέρνηση στέλνει την αυτοδιοίκηση δεκαετίες πίσω, μετατρέποντάς την σε ένα απλό διαχειριστή. Και μάλιστα διαχειριστή της μιζέριας, της ανέχειας, της οικονομικής εξαθλίωσης».
Γιάννης Παπαλέξης- Δήμαρχος Άρτας: «Η εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου και οι διαφαινόμενες απολύσεις θα σημάνουν την αρχή του τέλους για τους δήμους, οι οποίοι αποτελούσαν το τελευταίο αποκούμπι των πολιτών με βάση τις υπηρεσίες που τους παρέχουν. Η εξέλιξη αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Τ.Α. πιθανόν πλέον να μην έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Το κεντρικό κράτος για μια ακόμα φορά δείχνει το ανάλγητο πρόσωπό του προς το θεσμό της Τ.Α. και για το λόγο αυτό όλοι οι Δήμαρχοι θα πρέπει να επανεξετάσουμε την στάση μας¨.
Γιώργος Κάτσινος- Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: «Ας έρθει ο Υπουργός να υπογράψει απολύσεις, εγώ δεν το κάνω. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Δήμοι εδώ και πολύ καιρό είναι τραγική. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω. Οι συνεχείς περικοπές πόρων έχουν αφαιρέσει τη δυνατότητα οποιασδήποτε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας από τους Δήμους. Δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο τον διαχειριστή της μιζέριας. Ας πάρουν τα κλειδιά κι ας κάνουν ότι θέλουν».
Χρήστος Μπαίλης- Δήμαρχος Πρέβεζας: «Διαφωνούμε με την απόφαση όσον αφορά τη διαθεσιμότητα εργαζομένων , για λόγους κοινωνικούς αλλά και για λόγους καλής λειτουργίας του Δήμου. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή η Κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα που αφορά τη διαθεσιμότητα – απόλυση εργαζομένων καθότι αποτελεί και αιτία που πλήττει και την λειτουργία των δήμων και την συνοχή των τοπικών κοινωνιών».
Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις και στους μικρότερους Δήμους, οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα μεταφερθούν στη συνεδρίαση της ΠΕΔΗ η απόφαση της οποίας αναμένεται με ενδιαφέρον.
Στο ΣΤΕ η ΚΕΔΕ
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλεια των ΟΤΑ, που προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο, αποφάσισε η ΚΕΔΕ.
Συγχρόνως, αποφάσισε να συγκαλέσει άμεσα έκτακτο συνέδριο, προκειμένου να αποφασισθεί η περαιτέρω στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις που, όπως σημειώνεται, «υποβαθμίζουν και απαξιώνουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Αυτοδιοίκησης».
Η Ελεγκτική Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και εξετάζει τις περιπτώσεις Δήμων και Περιφερειών που υπάγονται σε διαδικασία εξυγίανσης, ήδη καλύπτει τις αρμοδιότητες του Παρατηρητηρίου και -όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ στο ψήφισμα που προέκυψε από τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση- «εάν το υπουργείο έκρινε σκόπιμο να προωθήσει επί πλέον προϋποθέσεις, βελτιωτικές όμως, στο ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης, αυτό θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη δημιουργία ενός νέου οργάνου που καταργεί το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ».