Ανθρακίτης… Ένα καμπαναριό αντάξιο του τόπου

antrakitis k1

antrakitis k1

Ένα όνειρο και αίτημα δεκαετιών για τους κατοίκους του Ανθρακίτη έγινε πραγματικότητα. Το χωριό που κάηκε στις 24 Οκτωβρίου 1943 από τα ναζιστικά στρατεύματα απέκτησε, μετά από πολλές προσπάθειες, ένα κωδωνοστάσιο στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, αντάξιο της αρχιτεκτονικής και οικιστικής παράδοσης του Ζαγορίου.

Η ανέγερση του κωδωνοστασίου, προς αντικατάσταση ενός άλλου που δεν ταίριαζε με την εκκλησία που είχε ανεγερθεί μετά το κάψιμο από τους Γερμανούς, ολοκληρώθηκε το 2016 με έργο που υλοποίησε ο Δήμος Ζαγορίου, μετά από χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ηπείρου, σε δυο φάσεις, η πρώτη το 2014 και η δεύτερη το 2016.

antrakitis k2Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 έγιναν τα εγκαίνια μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμου και παρουσία του βουλευτή της Ν.Δ Κώστα Τασούλα, του Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, των αντιδημάρχων Αγγελικής Ράπτη και Γιάννη Μητσόπουλου, του πρώην Δημάρχου Γαβριήλ Παπαναστασίου, του δημοτικού συμβούλου Ηλία Κίτσιου, του εκπροσώπου της Τ.Κ Δημήτρη
Μάντζιου, φορέων του χωριού και πολλών κατοίκων.

Μετά τα αποκαλυπτήρια πλάκας και το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων ακολούθησε εκδήλωση στην παρακείμενη πλατεία του χωριού.

«Χαιρόμαστε σήμερα και πανηγυρίζουμε πραγματικά εδώ στον Ανθρακίτη διότι παραδίδεται ένα πανέμορφο έργο, ένα στολίδι το οποίο έγινε επειδή έχουμε έναν Περιφερειάρχη ο οποίος αγαπά την παράδοση μας , αγαπά την εκκλησία μας και είναι αλήθεια ότι έχει στολίσει όλη την Ήπειρο με τέτοια έργα αγάπης που αφορούν την παράδοση, τον πολιτισμό, αλλά και την καθημερινή ζωή», τόνισε στον χαιρετισμό του ο κ. Μάξιμος, ευχαριστώντας και το Δήμο για την υλοποίηση αυτού του έργου και ευχήθηκε «όταν θα χτυπά η καμπάνα θα είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι θα ακούν αυτό το κάλεσμα και θα έρχονται μέσα στην εκκλησία, ώστε να αγιάζονται και να ευλογούνται».

antrakitis k3

Ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας μίλησε για αισιοδοξία η οποία, όπως σημείωσε, αποπνέει μέσα από έργα όχι φαραωνικά, αλλά έργα τοπικά μικρά δείγματα ενός δημιουργικού πείσματος των τοπικών αρχόντων, του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου, του πρώην Δημάρχου, της Μητρόπολης. Αναφέρθηκε σε δυο Ελλάδες, μια γονατισμένη από την κρίση και μια όρθια και τόνισε: «Σήμερα εδώ στην πλατεία σας μπροστά σε αυτή την ομορφιά που ατενίζουμε το πως η Ελλάδα η όρθια δίνει δείγμα το πως μπορεί να σηκωθεί η γονατισμένη. Με το καμπαναριό με την παρουσία σας, με την ομορφιά του χωριού σας, με την ψυχολογία που υπάρχει φαίνεται ότι η όρθια Ελλάδα μπορεί να σηκώσει τη γονατισμένη πάνω. Ο Ανθρακίτης το αποδεικνύει».

Στον δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και απαντώντας σε όσα ειπώθηκαν για τη συμβολή του και της Περιφέρειας στο έργο, τόνισε, «κάναμε τα αυτονόητα, το καθήκον μας και αν είχαμε μια καλύτερη συνεννόηση όλοι μας θα είχαμε κάνει θαύματα».

Με αφορμή το έργο που εγκαινιάστηκε ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και σε εμπόδια που έχουν μπει στην άμεση παρέμβαση για να διασωθούν μνημεία της περιοχής και μάλιστα ήταν το θέμα που ήθελε να θέσει στην Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου το βράδυ του Σαββάτου στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, αλλά δεν κατάφερε να βρεθεί εκεί, λόγω και της πυρκαγιάς στο Νεοχωρόπουλο.

«Ήθελα να πω στην Υπουργό Πολιτισμού ότι υπάρχει ένας νόμος από το 2015 που λέει ότι σε όλα τα μνημεία πρέπει πρώτα να υπογράψει ο Υπουργός, αφού προτείνει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να μπορέσουμε να επέμβουμε εμείς με προγραμματική σύμβαση, δηλαδή δεν φτάνει πλέον η σύμβαση που υπογράφαμε με τον Γ.Γ του ΥΠ.ΠΟ. τώρα έβαλαν κι άλλο όρο πρώτα θα δίνει το ναι ο Υπουργός και να εγκρίνει το Κ.Α.Σ, οπότε τα μνημεία μας πέφτουν…».

Ο Κ. Καχριμάνης ανέφερε ως παραδείγματα ζημιές από τον σεισμό του Οκτωβρίου, σε εκκλησίες στα Κάτω Πεδινά, στη Βελλά και άλλες, αλλά το κράτος είναι μακρινό με ένα Υπουργείο που έπρεπε να είναι πιο κοντινό και όλοι μαζί να σώσουμε την κατάσταση, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για τον Ανθρακίτη, γιατί ένα χωριό που όσο μικρό κι αν είναι έχει αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες και είναι περήφανο για αυτό, τους μεγάλους Δασκάλους του Γένους, τον Μεθόδιο Ανθρακίτη, τον Λάμπρο Φωτιάδη και πολλούς άλλους επιφανείς», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή από τις 24 Οκτωβρίου 1943, μετά από επιδρομή της γνωστής γερμανικής μεραρχίας Εντελβάϊς που κατάστρεψε το Ζαγόρι και αφάνισε τον Ανθρακίτη, αφού δεν έμεινε κανένα κτίριο του χωριού όρθιο.

Ο Δήμαρχος Ζαγορίου ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για τη στήριξη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον κ. Καχριμάνη και για αυτή τη βοήθεια εδώ, αλλά και γενικότερα για τη βοήθεια που δίνει στο Δήμο και η οποία είναι συνεχής.

Επίσης, συνεχάρη την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την μελέτη και επίβλεψη, αλλά και την κατασκευάστρια την κ. Αικατερίνη Σιώζιου για το αποτέλεσμα.

Τέλος, ο κ. Σπύρου ευχαρίστησε όλους τους τοπικούς φορείς και κατοίκους για την προσπάθεια σημειώνοντας ότι «αυτό αποτελεί την εκπλήρωση του χρέους που θα έπρεπε η πολιτεία να αποδώσει στα Μαρτυρικά χωριά που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν απέδωσε αυτό το χρέος στο βαθμό που θα έπρεπε, αλλά έστω μέσω της Περιφέρειας και του Δήμου έναν φόρο τιμής στους ανθρώπους εκείνης της εποχής που καταστράφηκαν ολοσχερώς για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι».

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ