Αντιδράσεις για την εισαγγελική έρευνα στις Ενώσεις

BIOMAZA1Αντιδράσεις προκαλεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την αρμόδια Πταισματοδίκη, που ενεργεί ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για την καταβολή άτοκου δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ, που δόθηκε το 2008, επί υπουργίας Α. Κοντού, σε 57 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συνεταιρισμούς, για την αγορά δημητριακών. Για «παιχνίδια εντυπώσεων» του κ. Τσαυτάρη, κάνει λόγο ο πρώην υπουργός κ. Κοντός, τονίζοντας ότι πρόκειται για «δάνειο» και όχι για «κρατική ενίσχυση». «Εύχομαι, με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε να μη βλάψει τα συμφέροντα της χώρας και των Ελλήνων παραγωγών», επισημαίνει.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Α. Κοντός, δήλωσε ότι «το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, θα έπρεπε να επικεντρώνεται στην προσπάθεια στήριξής τους, επίλυσης των προβλημάτων τους, προστασίας του εισοδήματός τους που συρρικνώνεται δραματικά και, φυσικά, να δίνει «μάχη» στις Βρυξέλλες για τα συμφέροντά τους, όπως με δυναμισμό κάνουν όλα τα αντίστοιχα Υπουργεία χωρών της ΕΕ.

Τίποτα από τα παραπάνω δε συμβαίνει.

Απεναντίας, αναλώνεται σε πρακτικές, οι οποίες θίγουν τα συμφέροντα της χώρας μας και των Ελλήνων παραγωγών.

Το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στις 11/12/2012, υιοθετώντας χωρίς επισταμένο έλεγχο δημοσιεύματα που προκάλεσαν και την εισαγγελική παρέμβαση για το άτοκο δάνειο του 2008, αυτό αποδεικνύει.

Ο κ. Τσαυτάρης επιλέγει τα «παιχνίδια εντυπώσεων», την ώρα που θα έπρεπε να κάνει αισθητή την παρουσία του στις Βρυξέλλες και να εξηγεί ότι το άτοκο δάνειο ύψους 108 εκατ. ευρώ, τριετούς διάρκειας, που δόθηκε σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για την αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού προβλήματος που υπήρχε στην αγορά δημητριακών εκείνη την περίοδο, ήταν ΔΑΝΕΙΟ και όχι «κρατική ενίσχυση».

Εύχομαι, με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε να μη βλάψει τα συμφέροντα της χώρας και των Ελλήνων παραγωγών».

Να θυμίσουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε, τον Ιανουάριο του 2012, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει παράνομα δάνεια 150 εκατ. ευρώ που χορήγησε σε σιτοπαραγωγούς. «Τα δάνεια δόθηκαν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς το 2008, σε μια προσπάθεια να στηριχθούν οι αγρότες που είχαν πληγεί από την πτώση της τιμής των σιτηρών ως αποτέλεσμα της υπερκαλλιέργειας», ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. «Η επίσημη έρευνα της Κομισιόν αποκάλυψε ότι η εν λόγω βοήθεια (υπόθεση C36/2010) δεν συνάδει με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς. Γι’ αυτό το λόγο η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει την βοήθεια», επεσήμανε.

Στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με απόφασή της, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος L 164/15 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 23 Ιουνίου, θέτει σε ισχύ το αίτημά της για άμεση ανάκτηση του δανείου με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, που χορηγήθηκε το 2008 στις ΕΑΣ για την αγορά δημητριακών, δεδομένου ότι χαρακτηρίζεται ασυμβίβαστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ