Αναταραχή στην αγορά του γάλακτος φέρνουν για μια ακόμη φορά οι αλλαγές που επιχειρεί να κάνει κυβέρνηση. Οι δυο διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο ,που έχει καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βουλή και αφορούν στην υποχρεωτική πληρωμή εντός 60 ημερών των παραγωγών που διαθέτουν στο εμπόριο νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα –ανάμεσα τους και το γάλα- αλλά και αυτή της υποχρεωτικής αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των προϊόντων προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των ελλήνων γαλακτοβιομήχανων.
Μιλούν για καταστροφική πολιτική σε βάρος των επιχειρήσεων τους, προειδοποιώντας μάλιστα ότι «οι επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων εφόσον εφαρμοστούν θα είναι καταστροφικές γιατί δημιουργούν υψηλά κόστη στις επιχειρήσεις και αποθαρρύνουν πλήρως την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα που είναι ο μοναδικός δρόμος ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας στη χώρα μας».
Σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων υποστηρίζει ότι ενώ «θα έπρεπε όλοι ανεξαιρέτως οι κρίκοι στην αλυσίδα της παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και λιανικής πώλησης να πληρώνουν στο 60ήμερο που θεσπίζεται, εξαιρείται σκανδαλωδώς η εμπορική συνδιαλλαγή των παραγωγικών επιχειρήσεων με τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης».
Μάλιστα προειδοποιεί ότι τόσο η νομοθεσία για την εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων όσο και η θέσπιση υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα θα είναι όχι μόνο αναποτελεσματικά αλλά και επικίνδυνα μέτρα για την εγχώρια ανάπτυξη με τον τρόπο που προτείνεται να εφαρμοστούν».
Αναφορικά με το 60ήμερο πληρωμών, οι εκπρόσωποι του συνδέσμου σημειώνουν ότι οι προωθούμενες διατάξεις θα μπορούσαν να βάλλουν τέλος στην ασυδοσία των μακροχρόνιων εμπορικών πιστώσεων, ωστόσο «ο μεροληπτικός τρόπος που εφαρμόζεται», όπως τον χαρακτηρίζουν «είναι αθέμιτος και δημιουργεί τεράστιες διακρίσεις και στρεβλώσεις στο εμπόριο».
Θεωρούν ότι η νομοθετική παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση μετατρέπει τις παραγωγικές επιχειρήσεις «σε πιστωτικά ιδρύματα χωρίς να εισπράττουν κανένα επιτόκιο δανεισμού» , καθώς «θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τον παραγωγό σε λιγότερο από 60 μέρες και θα εισπράττουν από την λιανική πώληση την αξία των πωληθέντων προϊόντων ακόμα και σε 9 μήνες». Όσο για την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος και πάλι υπογραμμίζουν ότι τους δημιουργεί υπερβολικό κόστος την ίδια στιγμή που εξαιρεί τα εισαγόμενα προϊόντα.
Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θέλοντας να κάμψουν τις αντιδράσεις σημείωναν ότι μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στη Βουλή αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επεκτείνουν το μέτρο της υποχρεωτικής πληρωμής εντός 60 ημερών σε ολόκληρη την αλυσίδα από την παραγωγή, τη μεταποίηση, τη διακίνηση έως και τη λιανική πώληση , κάτι που μένει να αποδειχθεί.
Ωστόσο αναφορικά με την αναγραφή της προέλευσης τόνιζαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει για εισαγόμενα προϊόντα καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να καθορίσει την πολιτική άλλων χωρών της ΕΕ στο θέμα αυτό.Υπογράμμιζαν πάντως ότι η Ελλάδα ναι μεν δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αναγραφή στα εισαγόμενα προϊόντα όμως μέσα από τους έλεγχους στα ισοζυγία γάλακτος μπορεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών και βιομηχάνων.
Nα σημειωθεί ότι η αγορά γάλακτος βρίσκεται σε πτωτική πορεία, Το 2016 η πτώση της κατανάλωσης σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων γάλακτος κυμάνθηκε μεταξύ 10-12% ενώ η εικόνα αυτή συνεχίζεται και την τρέχουσα χρονιά.
{jathumbnail off}