Δυσεπίλυτο γρίφο έχει μπροστά της η Επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Οικονομικών για την εξισορρόπηση αντικειμενικών και εμπορικών τιμών των ακινήτων. Τα δεδομένα από την αγορά περιορισμένα και σε πολλές περιπτώσεις εκτός πραγματικότητας.
Ωστόσο, λίγο πριν εκπνεύσει το 2017 και προκειμένου να κλείσει η 3η αξιολόγηση, ετοιμάζονται αναπροσαρμογές που σε ορισμένες περιπτώσεις θα οδηγήσουν σε αυξήσεις μέχρι και 25%.
Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας βάζουν φωτιά στα παράλια της Ηπείρου, καθώς φαίνεται ότι περιλαμβάνονται στις περιοχές που θα επιβληθούν οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Αντίθετα μειώσεις αναμένεται να υπάρξουν στην ενδοχώρα.
Για να μπορέσει από 1/1/2018 να λειτουργήσει το νέο σύστημα ηλεκτρονικού υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο το αργότερο να έχουν παραδώσει τις προτάσεις τους οι δύο επιτροπές που έχει συγκροτήσει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, οι επιτροπές συναντούν προβλήματα στο έργο τους και υπολειτουργούν. Επισήμως το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι έως το τέλος του έτους όλα θα είναι έτοιμα για να λειτουργήσει το online σύστημα αντικειμενικών – εμπορικών αξιών.
Οι άμεσα εμπλεκόμενοι εμπειρογνώμονες, όμως, διαπιστώνουν ότι δεν γίνονται αγοραπωλησίες για να υπάρχει επαρκές δείγμα τιμών των συμβολαίων. Επιπλέον, λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης όσων αναγκάζονται να ξεπουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί κάποιο ακίνητό τους (π.χ. για να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, αν παραμένει ξενοίκιαστο για χρόνια κ.λπ.), οι χαμηλές τιμές στις συμφωνίες πώλησης δεν αντανακλούν την πραγματική αξία των ακινήτων αυτών – ούτε φυσικά και των γειτονικών τους.
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί ως τώρα, πάντως, οι νέες αντικειμενικές που θα προκύψουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 αναμένεται να παρουσιάσουν τις εξής μεταβολές τιμών:
– Αυξήσεις 15%-25% σε περιοχές-φιλέτα για τις οποίες υπάρχουν πάντα αγοραστές με χοντρά πορτοφόλια που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα (ακόμα και από το εξωτερικό).
Σε αυτές περιλαμβάνονται παράλια της Ηπείρου που βρέχονται από το Ιόνιο
– Πτώση τιμών κυρίως στην ενδοχώρα σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται η Κεντρική Στερεά Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, η Δυτική Μακεδονία, η Ηπειρος κ.λπ.
Και στις περιοχές όμως όπου θα διαπιστωθεί πτώση των αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευτεί να αναπροσαρμόσει κατάλληλα τους συντελεστές φορολόγησης ώστε να μη χάσει έσοδα το Δημόσιο, καθώς ο στόχος είσπραξης των 3,2 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει ούτε το 2018.
{jathumbnail off}