Να βάλει μια «τάξη» στη δημόσια περιουσία που βρίσκεται σε παραθαλάσσιες περιοχές επιχειρεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το νέο του νομοσχέδιο, στο οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η διαδικασία παραχώρησης του αιγιαλού και της παραλίας προς αξιοποίηση από ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να μπει ένα τέλος στις περιπτώσεις παρανομιών και παραβάσεων που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις το καλοκαίρι του 2023, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από ριζικές αλλαγές στη διαδικασία εκμίσθωσης, αλλά και μέσα από την διευκόλυνση των πολιτών να καταγγέλλουν τα φαινόμενα καταπάτησης με λίγα κλικ από το κινητό τους.
Στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για την προστασία των αιγιαλών με διαβάθμιση, το νέο νομοσχέδιο καθιερώνει τις παραλίες υψηλής προστασίας ή «απάτητες παραλίες», που βρίσκονται σε περιοχές Natura και για τις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών και ξαπλωστρών, μεταξύ άλλων.
Οι «απάτητες παραλίες» θα καθοριστούν με βάση τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, όπως η ύπαρξη προστατευόμενων οικοτόπων, σπάνιων ειδών κτλ, ενώ στις λοιπές παραλίες, που βρίσκονται σε περιοχές Natura, προβλέπεται μικρότερο ποσοστό κάλυψης με ομπρελοκαθίσματα της έκτασης που παραχωρείται, συγκεκριμένα 30% του συνολικού εμβαδού, έναντι 50% στις παραλίες εκτός Natura.
Παράλληλα, ορίζεται ότι ο παλαιός αιγιαλός, που συνορεύει με «απάτητες παραλίες» είναι κοινόχρηστος, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα του παλαιού αιγιαλού επανέρχονται στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άρα θα μπορούν να αξιοποιούνται από την ΕΤΑΔ.
Έρχονται καταγγελίες με λίγα κλικ
Πέρα από τους ελέγχους από μεικτά κλιμάκια και τεχνικά μέσα όπως drones, από φέτος ο κάθε πολίτης θα μπορεί να καταγγείλει με μια απλή διαδικασία τις τυχόν παραβάσεις που εντοπίζει.
Συγκεκριμένα, ο κάθε παραχωρησιούχος θα υποχρεούται να έχει σε εμφανές σημείο στον αιγιαλό ή την παραλία πινακίδα με τις συντεταγμένες της παραχώρησης, τον αριθμό απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώματα του κοινού, καθώς και QR code μοναδικού για κάθε παραχώρηση.
Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να σκανάρει το QR-code για να δει το διάγραμμα του παραχωρούμενου αιγιαλού και να υποβάλει άμεσα καταγγελία αν διαπιστώσει υπέρβαση / παράβαση.
Ακόμη οι Δήμοι θα πρέπει να αναρτούν πινακίδες με το σχέδιο αιγιαλού και παραλίας στο οποίο θα σημειώνονται όλες οι παραχωρήσεις, ενώ κάθε παραχώρηση θα πρέπει να αναρτάται με στοιχεία και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του αντίστοιχου Δήμου.