Απέτυχαν οι Δήμοι στη διαχείριση των ανεπιτήρητων

agelada dromos

Την αδυναμία της αυτοδιοίκησης στην διαχείριση των ανεπιτήρητων ζώων επισημαίνουν όλο και περισσότεροι πολίτες αλλά και φορείς. Το προνόμιο της αδυναμίας αυτής δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ήπειρο αλλά η κατάσταση είναι ίδια σε όλη την χώρα.

Το θέμα μάλιστα έφτασε στη Βουλή, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου να επισημαίνει ότι η πρακτική εμπειρία δείχνει ότι το μοντέλο που ισχύει σήμερα στη χώρα δεν είναι το ίδιο αποδοτικό όπως ήταν προηγουμένως, όταν δηλαδή η αρμοδιότητα ήταν στην αστυνομία.

«Το καινούργιο μοντέλο δεν αποδίδει, θα επανεξετάσουμε άμεσα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, έτσι ώστε ο αποτρεπτικός ρόλος και η πιο συστηματική παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας να επαναφέρει τα πράγματα στην προηγούμενη κατάσταση, μέχρις ότου εμπεδώσουν και οι λίγοι ασυνείδητοι που εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν πρέπει να συνεχίσουν αυτού του είδους την παραβατική συμπεριφορά» ανέφερε ο Υπουργός.

Το πρόβλημα με τα ανεπιτήρητα όπως είπε ο κ. Οικονόμου δεν αφορά μόνο καταστροφή παραγωγικών καλλιεργειών, αλλά έχει και άλλες διαστάσεις, όπως σε ό,τι αφορά τα τουριστικά καταλύματα, από τα οποία κάποιος περιμένει να δουλέψει και να βγάλει κέρδος συγκεκριμένους μήνες και του δημιουργούνται τέτοια ζητήματα. Επίσης, αφορά και την οδική ασφάλεια. Δεν είναι σπάνιες δυστυχώς οι περιπτώσεις που έχουμε ατυχήματα -πολλές φορές σοβαρά ατυχήματα- από τέτοιου είδους παραγωγικά –επαναλαμβάνω- ζώα. «Όπως σε κάθε παράνομη δραστηριότητα έτσι και εδώ δύο είναι οι τρόποι για να την αντιμετωπίσει κανείς: Ο κατασταλτικός και ο αποτρεπτικός. Ο κατασταλτικός σημαίνει έλεγχοι και κυρώσεις. Οι κυρώσεις, αν δεν εφαρμόζονται, ακρωτηριάζουν τους ελέγχους, τους καθιστούν ανενεργούς. Οπότε, οφείλουμε να δούμε αν αυτή η αλλαγή έβλαψε –έβλαψε, απ’ ό,τι φαίνεται- και να επανορθώσουμε» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ