Από ΕΣΠΑ… σε ΕΣΠΑ το αποχετευτικό της παραλιακής ζώνης… Από το 2015 και έπεται συνέχεια..

artolitia agogoi

Οι καθυστερήσεις στα έργα είτε αυτά χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, είτε από ευρωπαϊκούς, είναι τεράστιες και σε κάθε ευνομούμενο κράτος θα αποτελούσαν, το λιγότερο, αντικείμενο προβληματισμού και προφανώς λήψης μέτρων.

Χαρακτηριστικό των καθυστερήσεων αυτών στην Ήπειρο είναι πως το ένα τέταρτο των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ –σχεδόν εκατό εκατομμύρια- έχουν δεσμευτεί με έργα που έρχονται από το προηγούμενο.. Έργα που εντάχθηκαν ακόμη και εννέα χρόνια πριν, το 2015, που σημαίνει ότι είχαν ξεκινήσει να σχεδιάζονται και να μελετώνται ακόμη παλιότερα..

Το 2011 ξεκίνησε ο σχεδιασμός για τα αποχετευτικά δίκτυα και τον βιολογικό καθαρισμό στην παραλιακή ζώνη της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Το 2015 μαζί με άλλα έργα αποχέτευσης υποβλήθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ…

Εντάχθηκε, δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 11,8 εκατομμυρίων αλλά δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί..

Υποτίθεται ότι επρόκειτο για ένα έργο πλήρως ώριμο σε επίπεδο μελετών και τεχνικά σίγουρα όχι από τα δυσκολότερα που έχουν σχεδιαστεί…

Περιλαμβάνει την κατασκευή αποχετευτικών δικτύων συλλογής λυμάτων στους οικισμούς Βράχου, Παραλίας Βράχου, Παραλίας Λυγιάς, Ριζών, Παραλίας Ριζών, Καστροσυκιάς, Παραλίας Καστροσυκιάς, Καναλίου, Νέας Σινώπης, Νέας Σαμψούντας, Λούτσας και Παραλίας Λούτσας, όπως επίσης την μεταφορά και επεξεργασία των λυμάτων σε νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Σκοπός είναι η περιβαλλοντική θωράκιση της παράλιας ζώνης που αναπτύσσεται τουριστικά και μάλιστα με έντονους ρυθμούς.

Παρά την μεγάλη αναγκαιότητα για την λειτουργία του το έργο έχει μέλλον…

Έτσι χρειάζονται τριάμισι εκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ και το Περιφερειακό Πρόγραμμα για να μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Κι αφού ολοκληρωθεί πρέπει να βρεθεί τρόπος λειτουργίας.. Να υπάρξει δηλαδή ετοιμότητα από τους εμπλεκόμενους δήμους να κάνουν τις συνδέσεις και φυσικά να λειτουργήσουν τη νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ