Το βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου «από ήλιο και στάχτη» παρουσιάζουν την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 6:00 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Ζηρού (Φιλιππιάδα, πλατεία Γεννηματά) ο Σύλλογος Γυναικών Φιλιππιάδας, το Ωδείο Αμφίων Φιλιππιάδας και οι εκδόσεις 24 γράμματα.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Ζηρού.
Την παρουσίαση θα προλογίσει και θα συντονίσει η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φιλιππιάδας Δώρα Παπαϊωάννου, η οποία θα συνομιλήσει με τον συγγραφέα πάνω σε θέματα του βιβλίου.
Κείμενα του βιβλίου θα αποδώσει η Μαρία Παπαδοπούλου, Νηπιαγωγός.
Την εκδήλωση θα επενδύσει μουσικά το Ωδείο Αμφίων. Στο πιάνο η Χριστίνα Πάνου, Μουσικολόγος, φωνή η Ευσταθία Δήμου, καθηγήτρια Μονωδίας.
Θα προβληθεί ολιγόλεπτο βίντεο με σημείο αναφοράς τον ματωμένο γάμο της Αλεξάνδρας.
Χορηγός: Σούπερ αγορά κρεάτων, αφοί Γιολδάση – Δ. Παπαδόπουλος.
Το βιβλίο «από ήλιο και στάχτη» είναι ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα, με κυρίαρχο σημείο αναφοράς τον μεταπολεμικό κόσμο του ψυχρού πολέμου και τον αντίχτυπο που άφησαν πίσω τους οι σφαγές και τα ολοκαυτώματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τριπλής φασιστικής κατοχής 1941 – 1944. Βασικό στοιχείο της δράσης των κεντρικών ηρώων είναι το αίσθημα της ατομικής ευθύνης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης τόσο σε καιρό ειρήνης όσο και, ακόμη περισσότερο, σε καιρό πολέμου.
Σημαντικό μέρος του βιβλίου στρέφεται γύρω από τις σφαγές και τα ολοκαυτώματα της Ηπείρου κατά την περίοδο 1943 – 1944, όταν η πρώτη γερμανική μεραρχία εντελβάις έδρευε στα Γιάννενα και μετέτρεψε ολόκληρη την περιοχή σε λουτρό αίματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μονάδες του 98ου συντάγματος πεζικού, που αιματοκύλησαν την Ήπειρο και έσπειραν το φόβο και τον τρόμο στα χωριά και στις πόλεις, βρίσκονταν στρατοπεδευμένες στην κοιλάδα του Λούρου, περιοχής του σημερινού δήμου Ζηρού. Και από εκεί ξεκίνησαν τα χαράματα της Δευτέρας 16 Αυγούστου του 1943 οι στρατιώτες του 12ου λόχου υπό τον υπολοχαγό Βίλιμπαλντ Ρέζερ και, φτάνοντας στο Κομμένο στις 5.30 το πρωί, ξεκίνησαν το έργο της κτηνωδίας, δολοφονώντας 317 άμαχους και ανυπεράσπιστους κατοίκους του.
Το βιβλίο, γραμμένο στη διάρκεια της πανδημίας, κινείται μεταξύ ιστορίας και φαντασίας. Ένα μέρος του είναι ιστορικό κι ένα άλλο είναι φαντασιακό. Κι είναι δύσκολο να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο ή να μπει μια διαχωριστική γραμμή στο τέλος της ιστορίας που θα ορίζει και την αρχή της φαντασίας. Κάποιοι απ’ τους πρωταγωνιστές είναι υπαρκτά πρόσωπα. Κάποιοι είναι πλάσματα της φαντασίας του συγγραφέα. Βασικό στοιχείο του είναι η διαχρονική και ανεξίτηλη αξία της ανθρώπινης αλληλεγγύης.