Οι πρώτοι εννέα πρόσφυγες από την Οδησσό έφτασαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα Γιάννινα. Οι άνθρωποι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου άνοιξαν την πιο μεγάλη αγκαλιά για την υποδοχή.
Η προετοιμασία είχε ξεκινήσει από τις προηγούμενες ώρες. Οι χώροι διαμορφώθηκαν ειδικά για τις οικογένειες και τα παιδιά που θα έφταναν. Με όλα όσα θα χρειαζόταν για να γίνει η παραμονή τους ευκολότερη και κυρίως με αγάπη.
Οι εννέα πρόσφυγες ήρθαν από την Θεσσαλονίκη όπου ήταν ο προηγούμενος σταθμός τους. Είχε προηγηθεί ταξίδι δύο 24ωρων..
Άφησαν πίσω τα σπίτια, την καθημερινότητά τους, την πατρίδα τους. Αλλά άφησαν και την φρίκη του πολέμου..
Η Τάνια έφτασε με τις δύο κόρες της. Την Κίρα και την Ζλάτα. Τα παιδιά πήραν μαζί τους μερικά λούτρινα παιχνίδια και το σκυλάκι που είχαν στο σπίτι τους. Δεν θα το εγκατέλειπε ποτέ, λέει η Ζλάτα.
Η Τάνια άφησε στην Ουκρανία τον σύζυγό της, τη μητέρα της και τους φίλους της. «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τα δάκρυά μας για όσα συμβαίνουν. Αλλά προέχουν τα παιδιά. Να μην βλέπουν αυτά που γίνονται στη χώρα μας» λέει.
Η Κίρα είναι πολύ χαρούμενη με το καινούριο της σπίτι.. «Είμαι χαρούμενη που είμαι ασφαλής με την οικογένειά μου» αναφέρει και το πιστεύει καθώς το πρόσωπό της φωτίζεται από ένα μεγάλο χαμόγελο. Ήδη είχε τακτοποιήσει τα παιχνίδια της και θα κοιμηθεί χωρίς να φοβάται.
Η Ζλάτα είναι η μεγαλύτερή της αδελφή και το πρώτο μέλημα πριν ξεκινήσει το ταξίδι ήταν να φροντίσει το σκυλάκι της και να το πάρει στο μακρινό ταξίδι. Πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά και «ελπίζω, το νιώθω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα και θα επιστρέψω στο σπίτι μου».
Οι άνθρωποι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ήταν όλοι επί ποδός. Είχαν φροντίσει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.
Για την υποδοχή και για τις πρώτες μέρες της φιλοξενίας. Οι οικογένειες που έφτασαν τακτοποιήθηκαν σε αυτόνομα διαμερίσματα και τις επόμενες ώρες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα υπόλοιπα μέλη της μεγάλης οικογένειας στη Μονάδα των Ιωαννίνων αλλά και την περιοχή.
Ένα πιάτο ζεστή σούπα και μια μεγάλη αγκαλιά ήταν αρκετά για το πρώτο βράδυ μακριά από τον εφιάλτη του πολέμου.
«Το Κέντρο ετοιμάστηκε από νωρίς για τις προσφυγικές ανάγκες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Τακτοποιήθηκαν όλοι άμεσα.. Τα συναισθήματα είναι περίεργα. Είναι άνθρωποι που έρχονται από τον πόλεμο και μεις αυτό που θέλουμε είναι να είμαστε χρήσιμοι. Θέλουμε να νιώθουν ασφαλείς και είμαστε έτοιμοι να τους προσφέρουμε όσα χρειάζονται. Αποστολή των Μονάδων μας είναι να στηρίζει ευάλωτες μονάδες κι ένας λόγος παραπάνω για αυτούς τους ανθρώπους» ανέφερε σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του Κέντρου Μαρία Τσολάκη.
Παράλληλα τόνισε ότι έχει ετοιμαστεί και η Μονάδα της Κόνιτσας, η οποία και στο παρελθόν είχε λειτουργήσει ως προσφυγική δομή. Το Κέντρο στην ακριτική πόλη έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει πάνω από εκατό άτομα.