Ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια αναμένεται να αναδειχθεί σε κυρίαρχο θέμα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων της χώρας που πραγματοποιείται σε λίγες μέρες.
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα παραβρεθεί κανονικά στην Σύνοδο πρυτάνεων που θα γίνει από τις 2 έως τις 5 Μαΐου, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια νεότερη πληροφορία σχετικά με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.
Σ αυτή τη φάση δε, με το κοινωνικό «μέτωπο» της ακρίβειας και τις γεωπολιτικές ανατροπές στο χώρο της ΕΕ από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η συζήτηση για τον νέο νόμο που είχε δημιουργήσει πλήθος αντιδράσεων λόγω του προτεινόμενου μοντέλου διοίκησης των ΑΕΙ, φαίνεται ότι μένει πίσω.
Αντιθέτως, εκείνο που κερδίζει το ενδιαφέρον των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και των πολιτικών προϊστάμενων της είναι η χωροταξική αναδιάρθωση των ΑΕΙ η οποία παρότι έχει εξαγγελθεί σε ηχηρούς τόνους από το υπουργείο Παιδείας, φαίνεται ότι θα είναι …φτωχή.
Την διάθεση τους να μην προτείνουν σοβαρές αλλαγές στα τμήματα αλλά και την ανάπτυξη τους θα επαναλάβουν εκ νέου στην διάρκεια της Συνόδου τους τα μέλη των διοικήσεων των ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας, με …εντυπωσιακό σε ζήλο ανάμεσα τους το πανεπιστήμιο Αθηνών που φέρεται να έχει στείλει στο υπουργείο Παιδείας μια δεύτερη έκδοση της πρότασης του για χωροταξική αναδιάρθρωση των τμημάτων του, που πλησιάζει τις 100 σελίδες.
Κατά τα άλλα τα περισσότερα ΑΕΙ της χώρας δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το θέμα, ενώ θα επικεντρώσουν τις εισηγήσεις τους σε θέματα οικονομικής πολιτικής αλλά και θεσμικών αλλαγών τα οποίες κρίνουν ότι χρειάζονται τα Ιδρύματα τους για να στηριχθούν τα επόμενα χρόνια.