Από τις 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, παρέμβαση που χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά προβλέπεται να γίνουν 37 χιλιάδες επεμβάσεις. Την ανακοίνωση έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην βουλή για την αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού και τη σύσταση πανεπιστημιακών κέντρων υγείας.
«Μπορεί η Βουλή να εμφανίζει σήμερα μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα μετά τις τελευταίες αναδιατάξεις στα έδρανα της αντιπολίτευσης αντίθετα όμως το ν/σ το οποίο συζητούμε είναι μέρος μίας σταθερής διαδρομής που αναβαθμίζει τη δημόσια υγεία υπηρετώντας τρεις κεντρικούς στόχους: την εκτεταμένη πρόληψη, την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, την ανακαίνιση 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας. Και όλα αυτά φυσικά δίπλα σε νέους διορισμούς υγειονομικών και σε σημαντικά μέτρα βελτίωσης των αποδοχών τους», είπε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο. «Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή».«Πιστεύω ότι δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του ΕΣΥ, προϋποθέτει συνεπώς και χρόνο και μεγάλη επιμονή στην εκτέλεσή του. Αναμφίβολα ωστόσο αποτελεί ένα έργο το οποίο γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα». Μίλησε επίσης για τη σημασία παρεμβάσεων που διορθώνουν τις όποιες αρρυθμίες μπορεί να προκύπτουν αναφέροντας ως μια τέτοια παρέμβαση «τις νέες διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο της προσοχής μας τον προσωπικό γιατρό. Έναν θεσμό ο οποίος η αλήθεια είναι ότι στην πατρίδα μας άργησε» όπως είπε επειδή η σημασία του υποτιμήθηκε τόσο από την ιατρική κοινότητα όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.
“Δεν είναι τυχαίο έτσι ότι σχεδόν το 44% των ασφαλισμένων σήμερα δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού. Κι όμως, ας συμφωνήσουμε τουλάχιστον παρά τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουμε ως προς την υλοποίηση του θεσμού, ότι ο προσωπικός γιατρός είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο υγειονομικής αναφοράς. Μπορεί να μας εξασφαλίζει ποιοτική και δωρεάν παρακολούθηση της υγείας μας για όλη τη ζωή” τόνισε.
“Δεν είναι ο προσωπικός γιατρός αυτός ο οποίος απλά θα μας γράψει τα φάρμακα χωρίς αμοιβή. Είναι εκείνος ο οποίος θα μας συμβουλεύσει για τα εμβόλια, για τις εξετάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε. Είναι εκείνος ο οποίος θα πρέπει να μας κατευθύνει στο νοσοκομείο και είναι κυρίως εκείνος ο οποίος θα ενημερώνει και θα παρακολουθεί τον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς που σύντομα θα έχουμε όλοι” πρόσθεσε.
“Και ακριβώς στην αναμόρφωση αυτού του πολύτιμου θεσμού κατατείνουν και οι ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε, όπως φιλοδοξούμε, το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού με παράλληλες προβλέψεις, αυξάνοντας με νέα κίνητρα τη δεξαμενή των διαθέσιμων επιστημόνων, εμπλουτίζοντας τις κατηγορίες των δυνητικών προσωπικών γιατρών, αλλά φροντίζοντας ταυτόχρονα και για τη διαρκή τους επιμόρφωση, διευκολύνοντας όμως ταυτόχρονα και τους πολίτες σε όλη την επικράτεια να επιλέγουν εύκολα τον γιατρό της προτίμησής τους” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
“Στο εξής λοιπόν, ο αριθμός των προσωπικών γιατρών γίνεται μεγαλύτερος, γιατί σε αυτόν προστίθενται όλοι οι αγροτικοί αλλά και ειδικευόμενοι του τελευταίου έτους της γενικής Ιατρικής, αφού λάβουν την απαιτούμενη επιμόρφωση και στο πεδίο των κινήτρων. Προσωπικοί γιατροί θα μπορούν να γίνουν όλοι όσοι υπηρετούν σε μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας και διαθέτουν δικό τους ιατρικό ιατρείο. Και σημειώνω ότι τα έσοδά τους ανά ασθενή θα είναι ανεξάρτητα από τις άλλες αποδοχές τους και το όριο των εγγραφών θα φτάνει τους 2000 πολίτες ανά γενικό γιατρό. Μιλάμε δηλαδή για μια πρόσθετη αμοιβή, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι τα 11.000 ευρώ ετησίως. Και προφανώς οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν θα επιβαρύνονται καθόλου για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Θα μπορούν ωστόσο να επιλέγουν και ειδικούς εκτός ΕΟΠΥ αναλαμβάνοντας βεβαίως οι ίδιοι το κόστος” είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται με το γιατρό της προτίμησής τους ακόμη και εκτός δήμου στον οποίο κατοικούν.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δυο ακόμα πρωτοβουλίες που όπως είπε αξίζουν ξεχωριστή αναφορά. «Η γενναία απόφαση να αμείβονται με ένα εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ όσοι απόφοιτοι της ιατρικής ακολουθούν την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ή της εσωτερικής παθολογίας» μιλώντας για πρακτική δοκιμασμένη σε πολλά κράτη. «Να σταθώ και στην ίδρυση των 8 πανεπιστημιακών κέντρων υγείας στελεχωμένα με διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ιατρικών σχολών που θα έχουν διπλή αποστολή να συμβάλουν στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και πρόληψης αλλά και να επιμορφώνουν κυρίως νέους γιατρούς».