Δεν θα προσμετρούνται οι δαπάνες ενοικίου, στεγαστικών δανείων και των ΔΕΚΟ στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Ωστόσο, σημειώνουν ότι η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί σύντομα και θα καθορίζει επακριβώς τις δαπάνες που θα κάνει δεκτές η εφορία, αφού προηγουμένως συμφωνήσει και η τρόικα με το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το σκεπτικό με τις αποδείξεις που θα γίνονται αποδεκτές προβλέπει να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ή διαφορετικά οι εξαιρέσεις να είναι ελάχιστες.
Και αυτό καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα από τις τράπεζες να ξεχωρίζουν τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, ενώ δεν υπάρχει και λογισμικό στο υπουργείο Οικονομικών που να μπορεί να κάνει τη δουλειά αυτή αυτόματα. Πάντως, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι φορολογούμενοι δεν χρειάζεται να μαζεύουν τα χαρτάκια-αποδείξεις από πληρωμές με κάρτα ή μέσω internet.
Από την άλλη πλευρά, οι πιστωτές της χώρας έχουν σε πρώτη φάση διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να γίνονται αποδεκτές οι αποδείξεις από ενοίκια, δόσεις στεγαστικών δανείων και ΔΕΚΟ.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να τροποποιεί ετησίως την απόφαση με τις εκπιπτόμενες δαπάνες και να προσθέτει όσες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φοροδιαφυγής και να αφαιρεί εκείνες που ο κίνδυνος είναι πολύ μικρότερος.
Ο πρώτος χρόνος εφαρμογής του μέτρου όπως σημειώνουν είναι δοκιμαστικός και θα καταδείξει αφενός εάν χρειάζεται να αυξηθούν τα ποσά των αποδείξεων που πρέπει να προσκομίζουν ετησίως, καθώς και τις δαπάνες που θα γίνονται αποδεκτές. Γι’ αυτό τον λόγο η κλίμακα υπολογισμού των αποδείξεων είναι προοδευτική. Συγκεκριμένα:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με τη μέγιστη αξία αποδείξεων που πρέπει να συλλεχθούν στα 30.000 ευρώ.
Κάποιος που έχει εισοδήματα 15.000 ευρώ θα χρειάζεται αποδείξεις 1.750 ευρώ (10% για τις πρώτες 10.000 και 15% για τις υπόλοιπες 5.000).
Αλλος φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει το 2017 να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 4.000 ευρώ. Πάντως, στην περίπτωση που οι οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα θα πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 1.750 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει 1.000 ευρώ θα πληρώσει «πέναλτι» για τις αποδείξεις ύψους 750 ευρώ που δεν κατάφερε να μαζέψει 165 ευρώ (750×22%).
Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνονται με «πλαστικό χρήμα» εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες.
Οι μειώσεις φόρου θα συνεχίσουν να ισχύουν εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.
Οσον αφορά το πρόγραμμα των δημοσίων κληρώσεων (λοταρία) θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με «πλαστικό χρήμα» για την αγορά αγαθών. Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται θα φθάνει στα 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα γίνονται κληρώσεις αυτοκινήτων, ακινήτων και μετρητών.
Από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων με «πλαστικό χρήμα» θα εξαιρεθούν οι κάτοικοι μικρών νησιωτικών περιοχών και οι υπερήλικοι άνω των 75 ετών.
Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που αποδέχονται κάρτες πληρωμών θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με την αποδοχή καρτών με σαφή τρόπο που δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο. Στους παραβάτες των διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
{jathumbnail off}