Ήταν το όριο μεταξύ της ελεύθερης και της υπόδουλης Ελλάδας. Αποτέλεσε το σύμβολο της συμφιλίωσης.. Σήμερα είναι το σύμβολο της συνεργασίας που μπορεί να κάνει την χώρα δυνατή.
Γεφύρι με ιστορικό φορτίο αυτό της Πλάκας. Εκεί λειτούργησε το Τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο το 1881 και αποτέλεσε το σύνορο ανάμεσα μέχρι την απελευθέρωση της περιοχής το 1913.
Σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων στη διάρκεια της Κατοχής, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου για την κοινή δράση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας.
Την 1η Φεβρουαρίου το 2015 κάτω από έντονα καιρικά φαινόμενα το γεφύρι κατέρρευσε.
Η υπόσχεση που δόθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι το γεφύρι θα ξαναστηθεί τηρήθηκε στο ακέραιο.
Έτσι έγινε ένα σύγχρονο σύμβολο συνεργασίας. Η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα και το γεφύρι στέκει αγέρωχο.
Η αποκατάσταση αυτή ήταν που έφερε το βραβείο ευρωπαϊκής κληρονομιάς το οποίο παρέλαβε στον ίδιο χώρο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Στην ομιλία της η Υπουργός τόνισε ότι το μνημείο αποτελεί σύμβολο συμφιλίωσης ενώ υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση του γεφυριού άφησε τεράστιο όφελος για την επιστημονική κοινότητα της χώρας.
“Είμαστε εδώ για να αποδώσουμε εύσημα στην επιστημονική κοινότητα και σε όλους όσους συνέβαλαν για το έργο. Το βραβείο αποδίδεται σε όλους τους συντελεστές, στα υπουργεία, τους επιστήμονες, την αυτοδιοίκηση… Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν για το γεφύρι” ανέφερε η Υπουργός Πολιτισμού.