Απορρίφθηκαν οι προσφυγές Ρουμανίας και Γερμανίας για το «Κασκαβάλ Πίνδου»

Οι ενστάσεις που είχαν υποβάλλει τόσο η Ρουμανία όσο και η Γερμανία μετά την καταχώριση της ονομασίας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης για το Κασκαβάλ ή Κασκαβάλι Πίνδου απορρίφθηκαν από τα αρμόδια όργανα της Κοινότητας.

Έτσι το συγκεκριμένο είδος τυριού, για την αναβίωση του οποίου πρωτοστάτησε η Περιφέρεια Ηπείρου αποτελεί πλέον ένα πλήρως κατοχυρωμένο προϊόν που μπορεί να αποκτήσει προστιθέμενη αξία.

Η αίτηση καταχώρισης της ονομασίας είχε δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Ευρωπαικής Ένωσης στις 17 Μαΐου. Ακολούθησαν οι προσφυγές από τη Ρουμανία αλλά και τη Γερμανία οι οποίες κρίθηκαν τις μέρες αυτές και απορρίφθηκαν.

Tο Κασκαβάλι Πίνδου είναι ένα ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται με την τεχνική της θερμαινόμενης τυρομάζας, με βουτυρώδη, ελαφρώς ξινή και ελαφρώς αλμυρή γεύση, που το διακρίνει από παρόμοια τυριά του ίδιου τύπου.

Τα γευστικά χαρακτηριστικά του τυριού οφείλονται εν μέρει στην περιοδική προσθήκη αλατιού που αποτελεί μέρος της διαδικασίας παραγωγής και στο χρησιμοποιούμενο γάλα που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες και έντονο, μεστό άρωμα.

Το Κασκαβάλι Πίνδου παρουσιάζει τα ακόλουθα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά:- περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες επί ξηρού > 45%,- περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες 27-30%,- περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 25-28%,- μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 40-45%.Τέλος, η περιεκτικότητά του σε αλάτι κυμαίνεται μεταξύ 1,4 και 2%.

Η περιοχή στην οποία παράγεται το γάλα και παρασκευάζεται το Κασκαβάλι Πίνδου περιλαμβάνει το σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου, τις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Απορρίφθηκαν οι προσφυγές Ρουμανίας και Γερμανίας για το «Κασκαβάλ Πίνδου»

kaskavali

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ