Αποστάσεις από το Πάρκο, πρόταση για Τεχνόπολη

Την πρότασή του για την δημιουργία τεχνόπολης στα Γιάννινα ανέπτυξε για μία ακόμη φορά ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, εκφράζοντας εμμέσως την διαφωνία του με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για Πάρκο Υψηλής Έρευνας και Τεχνολογίας.

Όπως είπε ο σχεδιασμός αυτός, για την δημιουργία Πάρκου δηλαδή, είναι αποσπασματικός και εκτός κάθε πλαισίου. Δηλαδή: πρώτα επελέγη, αυθαίρετα, κάποια έκταση για χωροθέτηση του λεγόμενου «Πάρκου», ακολούθησε η ανάθεση ορισμένων μελετών και ανακοινώθηκε η υποβολή ένταξης του έργου στο Ταμείο Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός του έχει αλλάξει ριζικά τουλάχιστον δύο φορές.

Επιπλέον, όταν επισήμως διατυπώθηκε η άποψη για συμπληρωματικές εγκαταστάσεις (π.χ. DataCenters),κινήθηκε διαδικασία αναζήτησης άλλου χώρου για την υλοποίησή τους. Τέλος, καθώς η λειτουργία του «Πάρκου» δημιουργεί έσοδα, το Ταμείο Ανάπτυξης μπορεί να το χρηματοδοτήσει μόνον κατά το ήμισυ. Πρέπει συνεπώς ο Φορέας του «Πάρκου», να καλύψει το υπόλοιπο ποσό, της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Καλογιάννης έκανε ειδική μνεία στα ακόλουθα σημεία

1.            Ο τρόπος δημιουργίας Τεχνόπολης προβλέπεται ρητά στη νομοθεσία (Ν. 2545/1997 περί βιομηχανικών περιοχών, όπως ισχύει).

2.            Η νομοθεσία (Ν. 2545/1997) ορίζει ότι για τη δημιουργία Τεχνόπολης απαιτείται η σύσταση Φορέα διαχείρισης και ανάπτυξής της. Από τη σύσταση του Φορέα πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός, η οριοθέτηση και η πολεοδόμηση της Τεχνόπολης και όχι αντίστροφα.

Επανέλαβε ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο προβλέπει τεχνόπολη πλησίον του κόμβου Πεδινής- Πανεπιστημίου, περιλαμβάνεται

Επισημαίνω ότι, η δημιουργία Τεχνόπολης στα Ιωάννινα: στο εγκεκριμένο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Μπιζανίου καθώς και στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο κ, Καλογιάννης ανέφερε ότι έχει προτείνει στη Βουλή η Τεχνόπολη Ιωαννίνων να ενταχθεί ως επένδυση στον 40 άξονα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, “Ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός”.

«Επαναλαμβάνω σήμερα τα αναγκαία βήματα, για να συμβάλλω στη δημιουργία Τεχνόπολης, η οποία εκτιμώ ότι θα αποτελέσει κλειδί για προσέλκυση νέων επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας και εξειδικευμένων επιστημόνων και για την ανασυγκρότηση και χωρική αναγέννηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.

Προχωράω ένα βήμα μπροστά. Συνδυάζω την πρότασή μου για την Τεχνόπολη με μία άλλη: την εφαρμογή του προγράμματος «1% για την Τέχνη». Δηλαδή, από τον προϋπολογισμό κάθε νέουκτιρίου εντός της Τεχνόπολης, ποσοστό 1% να διατίθεται για τη δημιουργία/αγορά και εγκατάσταση ενός έργου τέχνης είτε εντός κτιρίου, είτε σε κοινόχρηστο χώρο. Υπάρχουν εξαιρετικά εφαρμοσμένα παραδείγματα.

Συμπερασματικά, το εγχείρημα της Τεχνόπολης πρέπει να τεθεί εξαρχής σε στέρεες βάσεις, με συμμετοχή Αυτοδιοίκησης, Πανεπιστημίου, Επιμελητηρίων, ιδιωτικού τομέα (π.χ. Τράπεζας Ηπείρου, επιχειρήσεων τεχνολογίας), ακολουθώντας τα βήματα πετυχημένων ευρωπαϊκών Τεχνοπόλεων, ώστε να δοθεί η σύγχρονη αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας» κατέληξε.