Αρχαιολογική έρευνα στο Βουλευτήριο της Αρχαίας Δωδώνης

vouleutirio

Βάση για την προστασία και την ανάδειξη του Βουλευτήριου, ενός από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία της Αρχαίας Δωδώνης, αποτελεί η αρχαιολογική έρευνα που γίνεται από μία μεγάλη και σημαντική επιστημονική ομάδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Η αρχαιολογική έρευνα για φέτος ολοκληρώθηκε και όπως ανέφερε η Προϊσταμένη της Εφορείας Βαρβάρα Παπαδοπούλου «θέλουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την επόμενη φάση που είναι η προστασία και η ανάδειξη του μνημείου». Η ίδια απεύθυνε τις ευχαριστίες της στη Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρός της Κώστα Τασούλα καθώς οι εργασίες έγιναν με χρηματοδότηση του Κοινοβουλίου.

Οι πρώτες ανασκαφικές εργασίες στο Βουλευτήριο είχαν γίνει, σχεδόν ενάμισι αιώνα  πριν από τον Καραπάνο, συνεχίστηκαν από τον Ευαγγελίδη και από τον Σωτήρη Δάκαρη ως το 1972. Το 2022 και το 2023 έγιναν τρίμηνες έρευνες, οι οποίες, σύμφωνα με την αρχαιολόγο Υπατία Φάκλαρη, επικεντρώθηκαν σε σημεία που δεν είχαν ερευνηθεί. Για την ίδια πέρα από τα ευρήματα στο χώρο, κυρίως νομίσματα, είναι πολύ σημαντικά τα στοιχεία που προκύπτουν για την γεωμετρία του κτιρίου αφού αυτά θα επιτρέψουν την ανάδειξή του.

Το Βουλευτήριο καλύπτει έκταση 1.500 τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από τη στοά στην πρόσοψη και μία μεγάλη αίθουσα δίπλα στο αρχαίο θέατρο. Γρίφος για τους σημερινούς επιστήμονες παραμένει ο τρόπος με τον οποίο είχε κατασκευαστεί η στέγη σε ένα τόσο μεγάλο κτίριο.

Ο αρχαιολόγος Χρήστος Κλείτσας ανέφερε ότι ήδη έχουν ανατεθεί δύο προμελέτες, μία αρχιτεκτονική και μία στατική, που προετοιμάζουν ουσιαστικά το έδαφος για την συνέχιση της έρευνας τα επόμενα χρόνια. Η «ανάγνωση» του μνημείου είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω της γεωμορφολογίας αλλά και των διαδοχικών καταστροφών που είχε υποστεί η Αρχαία Δωδώνη.

Το Βουλευτήριο, όπως ανέφερε η συντηρήτρια Μελίνα Νάκα, παρουσιάζει τα ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα μνημεία της Δωδώνης. Ήδη γίνονται σωστικές επεμβάσεις ώστε στο μέλλον να είναι εφικτή η συστηματική του συντήρηση. Παράλληλα τα ευρήματα, όπως νομίσματα και κεραμικά έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια της Εφορείας και συντηρούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ