Την ικανοποίησή του για το ποσοστό απορρόφησης του 4ου ΕΣΠΑ εξέφρασε στο ΑΜΠΕ από τις Βρυξέλλες ο Επίτροπος για θέματα περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος αύριο, 13 και 14 Ιουλίου, θα επισκεφθεί την Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.
Πρόκειται για την έβδομη επίσκεψη του Αυστριακού Επιτρόπου στην Ελλάδα, τους τελευταίους 12 μήνες, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Περιβάλλοντος, Γρηγόρη Τσάλτα και με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.
Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι η εκ νέου επανεκκίνηση των επιλεγμένων έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ και η επιτάχυνση της απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων.
Παρά την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που παρατηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους τελευταίους τέσσερις μήνες λόγω των εκλογών, ο Επίτροπος Χαν για πρώτη φορά εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ποσοστό απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα, (41% σε επίπεδο πληρωμών, έναντι 37,5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος απορρόφησης).
«Για πρώτη φορά η Ελλάδα επέτυχε τους στόχους απορρόφησης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Χαν, διευκρινίζοντας ότι αυτή η επιτυχία οφείλεται, εν μέρει, σε δύο λόγους: αφενός στην αύξηση της συγχρηματοδότησης από την πλευρά της ΕΕ στο 95% (έναντι 75%) και αφετέρου στο γεγονός ότι το ίδιο το Μνημόνιο προβλέπει συγκεκριμένους στόχους απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, προκειμένου να συνεχιστεί η ροή της χρηματοδότησης.
Οι στόχοι απορρόφησης για το 2010 και το 2011 ήταν 3,2 δισ. ευρώ και 3,5 δισ. ευρώ αντιστοίχως και ικανοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον Επίτροπο Χαν, ενώ για το 2012 ο στόχος απορρόφησης είναι 3,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η επίσπευση της προετοιμασίας των έργων και η επιτάχυνση της υλοποίησής τους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση.
«Ένας από τους βασικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας, προκειμένου να προσελκυστούν επενδύσεις, που θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος.
Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει το υψηλό κόστος απαλλοτριώσεων οικοπέδων στην Ελλάδα, ο Επίτροπος Χαν απάντησε ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό το κόστος των απαλλοτριώσεων δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 10% του συνολικού κόστους του έργου.
Ο Γ.Χαν υπενθύμισε ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε 181 έργα προτεραιότητας, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, που θα συγχρηματοδοτηθούν από τα διαρθρωτικά ταμεία σε ποσοστό 95%.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο από τα 181 έργα προτεραιότητας, τα 15 έχουν ήδη ολοκληρωθεί (ύψους 250 εκατ. ευρώ), ενώ πάνω από 100 έργα προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος.
Ο Αυστριακός Επίτροπος υπενθύμισε, ακόμη, ότι η Επιτροπή ενέκρινε τον Ιούνιο δύο μεγάλα έργα για την κατασκευή οδικών δικτύων.
Το ένα, αφορά την κατασκευή αυτοκινητόδρομου στην Πελοπόννησο, συνολικού κόστους 296 εκατ. ευρώ (252 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία) και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 6.000 νέες θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής.
Το δεύτερο, αφορά την κατασκευή μεγάλης οδικής αρτηρίας που θα συνδέει την περιοχή του Ακτίου με τον δυτικό άξονα Βορρά – Νότου στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 232,43 εκατ. ευρώ (180,9 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης).
Σημειωτέον ότι για την Ελλάδα θα διατεθούν συνολικά 20,4 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2007-2013.