Η αναβάθμιση της λιμνιαίας συγκοινωνίας στην Παμβώτιδα με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι μία από τις μεγάλες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του προγράμματος Helena. Η συγκεκριμένη παρέμβαση, μία από τις πιο καινοτόμες, περιλαμβάνει την αντικατάσταση των πλοιαρίων με νέα υβριδικά καθώς και μία σειρά από ήπιες λιμενικές υποδομές στην Παμβώτιδα. Με την ολοκλήρωση της μελέτης, η Περιφέρεια σχεδίαζε να προχωρήσει τους επόμενους μήνες στην προκήρυξη του έργου.
Σημειώνεται ότι μετά την παρουσίασή του στα Γιάννινα τον Μάιο, το έργο έτυχε πανελλήνιας προβολής, ως ένα από τα πρότυπα που σχεδιάζονται με σαφές περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αυτή η μεγάλη προσπάθεια όμως σκοντάφτει στις αντιρρήσεις που εγείρουν οι λεμβούχοι της Νήσου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα η Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, παρουσίασε σε αντιπροσωπεία του σωματείου όλη την μελέτη και τον σχεδιασμό για την αναβάθμιση του λιμναίου οικοσυστήματος και την αντικατάσταση των σημερινών πλωτών μέσων.
Οι λεμβούχοι απαντούν με ένα καθολικό όχι στον σχεδιασμό της Περιφέρειας, θεωρώντας ότι το ισχύον καθεστώς είναι και το ιδανικό.
Ισχυρίζονται ότι τα σκάφη ανακατασκευάζονται και οι ίδιοι λαμβάνουν συγχαρητήρια για την νέα εικόνα!
Υποστηρίζουν ότι για τις μηχανές ισχύουν οι κανόνες του Υπουργείου και συμπληρώνουν ότι το υδάτινο περιβάλλον της λίμνης δεν είναι πιο ιερό και πολύτιμο από τα αντίστοιχα της Πάργας, της Ηγουμενίτσας και του Αχέροντα, όπου εκτελούνται τουριστικοί πλόες με σκάφη που φέρουν ανάλογες ή και παλιότερες ντηζελομηχανές.
Όσο για τους ρύπους; Οι λεμβούχοι παραπέμπουν την Περιφέρεια στα χιλιάδες αυτοκίνητα της πόλης οι ρύποι των οποίων με μία και μόνη δυνατή βροχή καταλήγουν στην Λίμνη!
Με την επιστολή που απέστειλαν στην Περιφέρεια, ούτε λίγο, ούτε πολύ την εγκαλούν κιόλας επειδή εκπόνησε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τουριστική αναβάθμιση της Παμβώτιδας και της παραλίμνιας περιοχής.
Το θέμα της αντικατάστασης των πλοιαρίων έχει συζητηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν. Και στην αναγκαιότητα αυτή συναινούσαν όλοι..
Φαίνεται όμως πως την ώρα που φτάνουμε στο δια ταύτα, έρχονται και οι διαφωνίες. Διαφωνίες που συνεπάγονται στασιμότητα. Προσήλωση στο παρελθόν και άρνηση στο καινούριο που ήδη έχει γίνει κτήμα σε όλη την Ευρώπη!
Φυσικά ουδεμία σύγκριση μπορεί να γίνει μεταξύ των θαλάσσιων περιοχών ή και του Αχέροντα, που επικαλούνται οι λεμβούχοι, με τα στάσιμα νερά της λίμνης των Ιωαννίνων. Και μάλλον είναι παντελώς άστοχη η σύγκριση των καραβιών με τα αυτοκίνητα της πόλης.
Η ουσία είναι ότι μία μεγάλη προσπάθεια που θα μπορούσε να πάει την πόλη και την λίμνη βήματα μπροστά, συναντά την άρνηση για λόγους που η κοινή γνώμη δυσκολεύεται να κατανοήσει.