Επανέρχεται η λειτουργία της μονάδας ασφαλτικών και δεξαμενών στη Σαγιάδα, καθώς μετά τις δικαστικές αποφάσεις, ο επιχειρηματίας δείχνει διατεθειμένος να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή όλη την διαδικασία αδειοδότησης, παρά τις κάθετες αντιδράσεις που συναντά η συγκεκριμένη επένδυση σε όλους τους φορείς της Θεσπρωτίας.
Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίες επικαλούμενος συχνά τα μεγαλύτερα ονόματα Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των πετρελαιοειδών ως μετόχους στην εταιρία του, επιμένει για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια στην υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες, μια ανάσα από τα σύνορα με την Αλβανία.
Και η επιμονή αυτή συνεχίζεται, παρότι οι αρχές της Θεσπρωτίας έχουν προτείνει κατά καιρούς εναλλακτικές λύσεις για την συγκεκριμένη επένδυση, καθώς ο χώρος των ιχθυοκαλλιεργειών θα πρέπει να προστατευθεί και να διαφυλαχθεί…
Πριν έναν χρόνο, το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, στο οποίο είχε απευθυνθεί ο επενδυτής δεν πείστηκε για την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης επένδυσης, όπως δεν πείστηκε και από το φιλανθρωπικό έργο της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, την οικογένεια της οποίας επικαλέστηκε ως μέτοχο της επένδυσης, επισημαίνοντας ότι η προσπάθειά του είναι να τη φέρει στον τόπο και να προσφέρει φιλανθρωπία στην περιοχή.
Τώρα έρχεται ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητώνκαι η ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας κι απαντούν στο αίτημα του ιδίου και μάλιστα δια των μέσων ενημέρωσης, καθώς στάθηκε αδύνατο να τον βρουν στην διεύθυνση που είχε δηλώσει!
Τα Διοικητικά Συμβούλια του Συλλόγου Υδατοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και της ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε. συνεδρίασαν από κοινού και συζήτησαν τις επιστολές για την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, στο κέντρο δηλαδή της Υδατοκαλλιέργειας στη Θεσπρωτία.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον επιχειρηματία:
1. Για μια ακόμη φορά, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν επιθυμούμε την εγκατάσταση της ασύμβατης προς τις ιχθυοκαλλιέργειες επένδυσης σας στην περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται εντός της σχεδιαζόμενης Περιοχής Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) Θεσπρωτίας.
2. Οι φορείς τους οποίους εκπροσωπούμε δεν έχουν καμία εκ του νόμου αρμοδιότητα να υποδεικνύουν ή να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτηση της επένδυσης σας.
3. Επί 16 χρόνια προσπαθείτε να υλοποιήσετε μιαν επένδυση για την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως κοινωνική συναίνεση ούτε άλλωστε καθ´ οιονδήποτε τρόπο αναγνώριση ή αποδοχή της αναγκαιότητας ή της σκοπιμότητάς της. Εσφαλμένα, λοιπόν, αναφέρετε στην επιστολή σας ότι οι φορείς μιλούν για την αναγκαιότητά της. Να σας υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι:
α) Το Νομαρχιακό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε αρνητικά για τη χωροθέτηση της μονάδας σας στην ως άνω περιοχή.
β) Ο Δήμος Σαγιάδας (τότε), ο Δήμος Κερκυραίων, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, ο εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαγιάδας, ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας-Πρέβεζας, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας, ο Σ.Ε.Θ., το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, η ΤΕΔΚ Θεσπρωτίας, η ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας κατέθεσαν ενστάσεις κατά της εγκατάστασης της επένδυσης σας στην εν λόγω περιοχή.
γ) Όλα τα πολιτικά κόμματα και οι παρατάξεις καθώς και οι βουλευτές του Νόμου (πρώην και νυν) έχουν ταχθεί με δηλώσεις τους κατά της ανωτέρω επένδυσης.
4. Εάν επιθυμείτε επαναχωροθέτηση της μονάδας σας στον κόλπο της Ηγουμενίτσας, δίπλα στον χώρο του βιολογικού καθαρισμού, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πρόσφορη εναλλακτική λύση και γι’ αυτό θα πρέπει να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση της. Ο Σύλλογος Ιχθυοκαλλιεργητών και η ΘΕΣ.Π.Ο.Α.Υ. Α.Ε. δεν έχουν καμία αρμοδιότητα επί του ζητήματος αυτού για τους λόγους που προεκτάθηκαν.
5. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι όταν ζητήσατε να εγκατασταθείτε στην θέση «Μαντήλα» είχαν ήδη αδειοδοτηθεί στην ίδια θαλάσσια περιοχή οι ακόλουθες πέντε μονάδες :
• Η SEA FARM IONIAN AE σε απόσταση 180 μέτρων,
• Η ΕΝΑΛΙΟΣ ΙΟΝΙΟΥ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε. σε απόσταση 900 μέτρων,
• Η ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑ Α.Ε. σε απόσταση 500 μέτρων,
• Η ΕΡΙΝΟΣ Α.Ε. σε απόσταση 600 μέτρων,
• Η ΛΩΡΙΔΑ Α.Ε. (πρώην Ευθυμίου) σε απόσταση 900 μέτρων από τις προτεινόμενες λιμενικές εγκαταστάσεις σας.
Τις μονάδες αυτές, οι οποίες λειτουργούσαν και όταν εκδόθηκε η 45805/2910/25.10.11 ΑΕΠΟ, σεις προσπαθείτε επίμονα να εκδιώξετε με ανεδαφικές, άδικες και αστήρικτες καταγγελίες που ο κλάδος μας είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει αρραγής και ενωμένος.
Η Ιχθυοκαλλιέργεια για την Θεσπρωτία είναι ένας οικονομικός πνεύμονας. Δίνει μόνιμη δουλειά και απασχόληση σε τετρακόσια άτομα και σε άλλα τόσα εποχιακά και περιφερειακά. Παράγονται 10.000 τόνοι τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί και άλλα είδη. Πραγματοποιείται κύκλος εργασιών περίπου 50.000.000 ευρώ το χρόνο.
Με την σχεδιαζόμενη ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας θα χωροθετηθούν νέες μονάδες ώστε να εισέλθουν και νέοι επιχειρηματίες στον κλάδο. Πιστεύουμε ότι με την υλοποίηση της ΠΟΑΥ Θεσπρωτίας η απασχόληση στην ιχθυοκαλλιέργεια θα αυξηθεί σημαντικά όπως και ο κύκλος εργασιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία.
«Θεωρούμε λοιπόν καταστροφική για την ιχθυοκαλλιέργεια στη Θεσπρωτία την εγκατάσταση της μονάδας αποθήκευσης και διακίνησης υγρών καυσίμων και ασφαλτικών γαλακτωμάτων στην θέση ‘Μαντήλα’ της Λωρίδας Σαγιάδας και έτσι την αντιμετωπίζουμε», καταλήγει η απάντηση.
{jathumbnail off}