«Η κυβέρνηση μετατρέπει το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους».
Αυτό μεταξύ άλλων τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με αφορμή τις κινητοποιήσεις που ξεκινούν ως απάντηση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι βασική πηγή εξάπλωσης δεν είναι η ενδονοσοκομειακή αλλά η ανυπαρξία μέτρων προστασίας στους περισσότερους εργασιακούς χώρους, ο επικίνδυνος συνωστισμός στα ΜΜΜ, στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.
Σημειώνει πως δεν έχει διαπιστωθεί ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού από υγειονομικό σε ασθενή, οι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί σε πολύ υψηλό ποσοστό κι όλα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός ως μέτρο προστασίας δεν φτάνει από μόνο τους.
Και στην ανακοίνωση επισημαίνει:
Η κυβέρνηση συνεχίζει να παραβιάζει ακόμα και τις διατάξεις των ΠΔ 186/95 και ΠΔ 102/2020 και της ευρωπαϊκής οδηγίας 739/2020 για την «Προστασία των εργαζομένων από κινδύνους που διατρέχουν λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία», στους οποίους ανήκει και ο SARS-COV-2.
Συστηματικά παραβιάζουν τα επιστημονικά δεδομένα, «προσαρμόζοντας» τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για τους υγειονομικούς στις ελλείψεις προσωπικού, ενώ, αντί για επείγουσες προσλήψεις γιατρών Εργασίας για να αξιοποιηθούν για την ενημέρωση, προληπτικό έλεγχο και μετεμβολιαστική παρακολούθηση καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας, αναθέτουν στους προϊσταμένους να ελέγχουν τον εμβολιασμό ή τη νόσηση των εργαζομένων.
Αντί για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών, που θα οδηγήσει στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, ενώ παραμένει ο κίνδυνος απόλυσης χιλιάδων εργαζομένων, επικουρικών, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, που οι συμβάσεις τους λήγουν τους επόμενους μήνες.
Αντί για τη στελέχωση και επαναλειτουργία των κλειστών νοσοκομείων, σχεδιάζουν, αξιοποιώντας και το νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων (π.χ. το νόμο 4413/2016 του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των ΣΔΙΤ στην Υγεία), νέο κύμα συγχωνεύσεων δημόσιων μονάδων υγείας, ιδιωτικοποιήσεων καθώς και λειτουργία όσων δημόσιων μονάδων απομείνουν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Αντί για την επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και ένταξη τους σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση τους εξασφάλισε νέα κέρδη, μέσω της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2., και της χρυσοπληρωμένης «ενοικίασης» κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας.
Προκλητική πριμοδότηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στην Υγείας αποτέλεσε και η συνεχιζόμενη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων ουσιαστικά σε νοσοκομεία «μιας νόσου». Αποτέλεσμα είναι η σαφής αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας από τις υπόλοιπες παθήσεις, ενώ χιλιάδες ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση. Αναγκάζονται ή να συνεχίσουν να υποφέρουν και να κινδυνεύουν από πιθανές επιπλοκές ή να χρυσοπληρώσουν τον ιδιωτικό τομέα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι αν και γνωρίζουν ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, αναπνευστικά νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από την επιδημία και χρειάζεται να εξασφαλιστεί η παρακολούθηση και υγειονομική τους κάλυψη από τα Κέντρα Υγείας, μείωσαν την κρατική χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το 2021 κατά 96 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, η αξιοποίηση ακόμη και της επιδημίας για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση, επιβεβαιώνουν ότι απέναντι μας έχουμε, πρώτα από όλα, τα «μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Τους ομίλους που ανυπομονούν να επεκταθούν στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης και απαιτούν, από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τους υπηρετούν, να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης. Αυτοί είναι ο πραγματικός μας εχθρός.