Δύο σημαντικά έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης.
Πρόκειται για το δίκτυο αποχέτευσης και τον βιολογικό καθαρισμό στους οικισμούς Νεοχωρίου, Παχυκαλάμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Νικολάου Σκουφά, με προυπολογισμό 12,6 εκατομμύρια και το δίκτυο αποχέτευσης Θεσπρωτικού με προυπολογισμό 1,8 εκατομμύρια.
Και τα δύο έργα εντάχθηκαν και χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου.
Δεν νοείται προστασία του περιβάλλοντος χωρίς τα έργα αποχέτευσης και τους βιολογικούς, ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και τόνισε πως αυτό που προέχει για τον Αμβρακικό “είναι να θωρακιστεί από όλες τις μεριές με τις αποχετεύσεις και τους βιολογικούς καθαρισμούς, ώστε να μη καταλήγει τίποτε και να ρυπαίνει τον κόλπο”.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους δημάρχους των δύο περιοχών και υπογράμμισε πως “σκοπός είναι και όσα άλλα έργα είναι ώριμα να υλοποιηθούν, ώστε να μην έχει η Ήπειρος κανένα πρόβλημα στις αποχετεύσεις και στους βιολογικούς καθαρισμούς».
Τέλος αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης του Αμβρακικού στις περιοχές NATURA, τόνισε ότι για την προστασία της «το βασικό τα πρέποντα, γιατί διαφορετικά είναι σα να μην έχει κάνει τίποτε».
Για ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή του έκανε λόγο ο δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Στάθης Γιαννούλης. Με δεδομένο ότι τα τρία χωριά που έχουν ενταχθεί (Νεοχώρι, Παχυκάλαμος, Ακροποταμιά) είναι χωριά δίπλα στον Αμβρακικό, μπορεί κανείς να καταλάβει τη σημασία που έχει για την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων (που περιλαμβάνεται στο έργο) θα επεξεργάζονται τα λύματα από ακόμη τρία χωριά, τα οποία ήδη έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Ηπείρου και κατασκευάζονται (Κολομόδια, Αγία Παρασκευή, Ανθότοπος).
“Αρχικά το έργο είχε ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ και στη συνέχεια απεντάχθηκε. Έχει εκχωρηθεί στην Περιφέρεια Ηπείρου και με τη καλή συνεργασία που είχαμε Δήμος και Περιφέρεια κατορθώσαμε να το επανεντάξουμε ούτως ώστε να ολοκληρωθεί”, κατέληξε ο κ. Γιαννούλης.
Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής υπογράμμισε ότι το αποχετευτικό αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα για το Θεσπρωτικό.
Ο Δήμος έχει εκτελέσει τη μελέτη του εσωτερικού δικτύου ακαθάρτων, την ωρίμασε, την κατέθεσε στην πρόσκληση της Περιφέρειας Ηπείρου με τα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα.
Το Θεσπρωτικό, όπως ανέφερε ο δήμαρχος θα εξυπηρετηθεί από τον βιολογικό καθαρισμό του Λούρου. Ήδη το εξωτερικό δίκτυο έχει κατασκευαστεί.
“Παράλληλα, είμαστε σε ευχάριστη θέση γιατί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στη Φιλιππιάδα με την ολοκλήρωση του δικτύου ακαθάρτων, ολοκληρώνεται στους επόμενους δύο μήνες. Οπότε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της Φιλιππιάδας και του Θεσπρωτικού στο μέλλον θα εξυπηρετείτε με βιολογικούς καθαρισμούς, οι οποίοι είναι έργα απαραίτητα, έργα υποδομής ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στο αύριο, να προσεγγίσουμε επενδύσεις και να προστατέψουμε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο” κατέληξε.
Τα στοιχεία των δύο έργων:
Α) «Έργα συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκαλάμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Νικολάου Σκουφά», προϋπολογισμού 12.692.296 ευρώ,
Το συνολικό έργο περιλαμβάνει:
1. Τα έργα των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Νεοχωρίου, Παχυκάλαμου, Ακροποταμιάς και της μεταφοράς τους στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) – μήκους 26 χλμ.
2. Τα έργα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) που θα κατασκευαστούν σε δημοτική έκταση, και τα έργα διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Η ΕΕΛ θα επεξεργάζεται τα λύματα από τους οικισμούς Νεοχωρίου, Παχυκάλαμου και Ακροποταμιάς του Δήμου Ν. Σκουφά, καθώς και τα λύματα από τους οικισμούς Αγίας Παρασκευής, Ανέζας, Καλογερικού, Ψαθοτοπίου, Κολομοδίων και Ανθότοπου, τα έργα των οποίων βρίσκονται σε εξέλιξη και χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Ηπείρου 2014-2020. Η εφαρμοζόμενη μέθοδος επεξεργασίας θα είναι το σύστημα της Ενεργού Ιλύος με παρατεταμένο αερισμό (Extended Aeration) με ταυτόχρονη σταθεροποίηση της ιλύος.
3. Τις συνδέσεις ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης (900 τεμ. συνολικά).
Β. «Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στον οικισμό Θεσπρωτικού της Τ. Κ. Θεσπρωτικού του Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 1.865.500 ευρώ. To συνολικό μήκος της διασωλήνωσης φτάνει τα 7594 μ.
{jathumbnail off}