Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι ανατιμήσεων σχεδόν σε όλα τα προιόντα, πέρα από τα καύσιμα, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στα νοικοκυριά και αγωνία για το επόμενο διάστημα.
Τα όποια οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας έχουν εξανεμιστεί.
Το σπιράλ ακρίβειας κυρίως στα τρόφιμα και τα καύσιμα προκαλεί ασφυκτικές συνθήκες στα νοικοκυριά, που αλλάζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες προσπαθώντας να… βγάλουν τον μήνα.
Οι τιμές στα καύσιμα έχουν πάρει φωτιά, με κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη της τιμή της βενζίνης και των καυσίμων εν γένει το επόμενο διάστημα να θεωρείται επισφαλής. Το ντίζελ από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει αυξηθεί κατά 17,5% και η αμόλυβδη κατά περίπου 15%. Οι τιμές στην ελληνική περιφέρεια δεν έχουν προηγούμενο και η ανησυχία είναι ότι εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις στην ελληνική αγορά έστω και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, τότε το ράλι θα συνεχιστεί χωρίς φρένο. Eίναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 20 ευρώ στην τιμή της βενζίνης τα 10,60 ευρώ είναι φόροι.
Στα τρόφιμα, η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα είδη διατροφής τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον μέσο πληθωρισμό τον Απρίλιο φθάνοντας στο 10,9%, όταν την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%. Ακόμα και σε μηνιαία βάση καταγράφεται ισχυρή έκρηξη των τιμών στη συγκεκριμένη ομάδα, με τον δείκτη να σημειώνει τον Απρίλιο αύξηση 2,5% σε σχέση με τον Μάρτιο.
Συγκεκριμένα:
ψωμί και δημητριακά αυξήθηκαν κατά 10%,
τα κρέατα κατά 14,1%,
τα έλαια και τα λίπη κατά 22%,
τα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 11,7%,
τα λαχανικά κατά 13,8%,
τα νωπά φρούτα κατά 8,6%,
ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 7,1%,
η ζάχαρη και οι χυμοί φρούτων κατά 3,8%, και
οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά κατά 3,4%.