ΧΥΤΑ Ελληνικού… Συν 11 ευρώ τον τόνο αλλά με… πιστοποιητικό που έβαλε φωτιές!

xita elliniko

Έντεκα ευρώ τον τόνο ακριβότερα θα κοστίζει η διαχείριση του υπολείμματος στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, στη βάση του νέου διαγωνισμού που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ… Το εντυπωσιακό είναι πως οι Δήμαρχοι μέλη του Φορέα, όταν μιλούν στους δήμους τους ή τα δημοτικά τους συμβούλια εξαπολύουν μύδρους για το υψηλό κόστος στην διαχείριση των απορριμμάτων ενώ όταν βρίσκονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ δεν έχουν καμία αντίρρηση να συναινέσουν σε αυτό! Με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως συνέβη και στην συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο Φορέας κατέθεσε προς έγκριση την διακήρυξη προκειμένου να αναθέσει σε ιδιώτη την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού καθώς η υπογεγραμμένη από το 2017 σύμβαση οδεύει στη λήξη της!

Το πρώτο και καθοριστικό στοιχείο του νέου διαγωνισμού αφορά στην τιμή! Από τα 13 περίπου ευρώ τον τόνο που ισχύει σήμερα, το κόστος εκτοξεύεται στα 24.. Κι αν κάποιοι ελπίζουν σε έκπτωση μάλλον οι ελπίδες είναι  φρούδες για δύο βασικούς λόγους..

Αφενός γιατί οι όροι της διακήρυξης περιορίζουν κατά πολύ τον ανταγωνισμό και αφετέρου η τεχνική αξιολόγηση καλύπτει το 75% και η οικονομική προσφορά μόλις το25%!!!

Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε για μία ακόμη φορά από αντιπαραθέσεις και εντάσεις, κυρίως για τους όρους του διαγωνισμού.

Η αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Τατιάνα Καλογιάννη έθεσε ζήτημα για τα πιστοποιητικά των ενδιαφερομένων όπως περιγράφονται στην διακήρυξη καθώς ένα από αυτά αφορά στην διαχείριση κοινωνικής υπευθυνότητας! Όπως είπε το συγκεκριμένο δεν σχετίζεται με την περιβαλλοντική διαχείριση και την διαχείριση ενός ΧΥΤΑ..

Για πλήρως φωτογραφικούς όρους στον διαγωνισμό έκανε λόγο και ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μετά βδελυγμίας» καταψηφίζει.

Στη συνέχεια μέλη του Φορέα, όπως ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά Κώστας Παπασιώζος, ζήτησαν να αφαιρεθεί ο συγκεκριμένος όρος, κάτι που φάνηκε να αποδέχεται ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ.. Εκεί όμως ήρθε η έκρηξη του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατό μεγάλες εταιρείες να μην έχουν το συγκεκριμένο πιστοποιητικό… Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος το ζητά σε όλους τους διαγωνισμούς για προμήθειες, όπως προϊόντων για το κοινωνικό παντοπωλείο.

Τελικά η διακήρυξη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με αρκετούς αυτοδιοικητικούς πάντως να έχουν μείνει με απορίες για το περίφημο πιστοποιητικό…

Τι είναι το πιστοποιητικό κοινωνικής ευθύνης SA 8000 που πρέπει να διαθέτει μία εταιρεία για να διαχειριστεί τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό Ιωαννίνων;

Τα βασικά τμήματα του προτύπου κοινωνικής ευθύνης SA 8000 είναι: παιδική εργασία, αναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία, υγεία και ασφάλεια, ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και συλλογικές διαπραγματεύσεις, διακρίσεις, πειθαρχικές πρακτικές, ώρες εργασίας, σύστημα αμοιβών και διαχείρισης.

Με απλά λόγια η εταιρεία που θα αναλάβει την διαχείριση των απορριμμάτων δεν θα πρέπει να βάλει ως χειριστές σε βαρέα μηχανήματα… παιδιά ενώ θα επιτρέπει στους εργαζόμενους που θα απασχολήσει να συνδικαλίζονται!!!

Οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου για μία ακόμη φορά βρίσκονται στην… πρωτοπορία αδιαφορώντας βέβαια για το κόστος το οποίο σε κάθε περίπτωση το πληρώνουν οι πολίτες!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ