Δ.Α. προς Καλογιάννη.. Δέκα απαντήσεις και μία ερώτηση

Δέκα απαντήσεις, στα τεχνοκρατικά θέματα που έθεσε με την τελευταία της ανακοίνωση (αναλυτικά εδώ) η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννινα 2023 Τατιάνα Καλογιάννη, δίνει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή, λίγες ώρες μετά την καταψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της προγραμματικής σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση.

Η Δημοτική Αρχή ωστόσο απευθύνει και ένα ερώτημα προς την κ. Καλογιάννη καθώς ως αντιπεριφερειάρχης ήταν αυτή που είχε χειριστεί το πρόγραμμα ELENA και είχε απευθυνθεί στους Δήμους της Ηπείρου ώστε να συμμετάσχουν σ’ αυτό για να ωριμάσουν πανομοιότυπα έργα. Τι άλλαξε από τότε, ρωτά η Δημοτική Αρχή η οποία καυτηριάζει την στάση της παράταξης, σημειώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα πελαγοδρομεί.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που διατύπωσε στην τελευταία της ανακοίνωση η κ. Καλογιάννη περιλαμβάνονται στην προγραμματική σύμβαση και στο επιπλέον υλικό που δόθηκε σε όλους τους συμβούλους από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στη συνέχεια δίνει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα όπως διατυπώθηκαν από την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023».

1.Αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσους ιστούς φωτισμού του Δήμου.

-Η σύμβαση προβλέπει πλήρη αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού και όπου απαιτείται -για την καλή λειτουργία συνολικά του νέου συστήματος ηλεκτροφωτισμού- επέμβαση σε ιστούς και κάθε άλλο  Η/Μ (ηλεκτρομηχανολογικό)  υποσύστημα το οποίο τελεί υπό την ευθύνη εποπτείας του Δήμου.

2.Αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσα φωτιστικά σώματα του Δήμου.

-Η αντικατάσταση θα γίνει στο 100% των υφιστάμενων (καταμετρημένων με ακρίβεια) σωμάτων σε όλη την χωρική επικράτεια του Δήμου. Με άλλα λόγια από το κέντρο της πόλης μέχρι και το τελευταίο χωριό.

3.Πόσοι ακριβώς λαμπτήρες προβλέπεται να αντικατασταθούν, δεδομένου ότι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών στις 29.10.2019 τους προσδιόριζε σε 33.000, οι υπολογισμοί που μας χορηγήθηκαν αναφέρουν 17.624, στο έγγραφο του Προέδρου του Δ.Σ. αναφέρονται περίπου 17.000, σε τηλεοπτική εκπομπή της 13ης Μαϊου ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας ανέφερε 16.800, ενώ ο τέως Αντιδήμαρχος Οικονομικών δήλωσε ότι, βρίσκονται υπό εκτέλεση 5 εργολαβίες και 1 προμήθεια 3.000 λαμπτήρων, στις οποίες περιλαμβάνονται εκατοντάδες ή και χιλιάδες λαμπτήρες και ιστοί.

– Η σημερινή Δημοτική Αρχή, φρόντισε να απαντηθεί άπαξ δια παντός το ερώτημα «πόσα φώτα έχουμε στο Δήμο». Έτσι εκτελέστηκε καταμέτρηση πεδίου, χρησιμοποιήθηκαν γεωχωρικά δεδομένα αποτύπωσης με βάση διεθνείς μεθοδολογίες και πρακτικές. Η εργασία αυτή εκτελέστηκε δωρεάν για το Δήμο. Τα φωτιστικά σώματα ανέρχονται σε 17.624.

4.Αν προβλέπεται επέμβαση και σε πόσους πίνακες διανομής (pillars) του δικτύου οδοφωτισμού.

-Ναι, προβλέπεται επέμβαση σε πίνακες διανομής όπου ενδεχόμενα θα διαπιστωθεί τεχνικό ή λειτουργικό ζήτημα καλής λειτουργίας του συνόλου του νέου συστήματος και υπό την έγκριση του Διαχειριστή του Ηλεκτρικού Συστήματος Διανομής.

5.Αν προβλέπεται και με ποια χαρακτηριστικά ακριβώς η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεχειρισμού και εποπτείας του δικτύου.

-Ναι, προβλέπεται η θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεχειρισμού & εποπτείας δικτύου, με επιπλέον χαρακτηριστικά έξυπνου “dimming” που προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη εξοικονόμηση, η οποία δεν έχει προσμετρηθεί στα μοντέλα της εκτιμώμενης εξοικονόμησης του Δήμου για λόγους συντηρητικής και όσο το δυνατόν ρεαλιστικής πρόβλεψης.

6.Αν προβλέπεται η υποστήριξη διαφόρων ευρυζωνικών υπηρεσιών και smart solutions.

-Ναι, προβλέπεται η θέση σε λειτουργία συστήματος “έξυπνης πόλης” και IOT, με υποχρεωτικές βασικές λειτουργίες/εφαρμογές και -κατ’ επιλογήν- περισσότερων εξειδικευμένων εφαρμογών που θα προσμετρώνται στην συγκριτική αξιολόγηση των υποψηφίων Φορέων.

7.Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια να απορριφθεί η συνεργασία με τον Ιδιώτη υπό τον τύπο της σύμβασης ΣΔΙΤ, με βάση τις διατάξεις του ν. 3389/2005, όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3483/2006.

-Η σύμβαση ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης) ανήκει στην οικογένεια των συμβάσεων ΣΔΙΤ, με κοινό τύπο και ανάλογα παραγόμενα νομικά και θεσμικά αποτελέσματα. Η επιλογή των ΣΕΑ έγινε κατόπιν πολυκριτηριακής ανάλυσης, χρονικών περιορισμών και αποτελεσματικότητας. Άλλωστε, όπως πολύ καλά γνωρίζει η επικεφαλής της παράταξης “Ιωάννινα 2023” κα Καλογιάννη, η ένταξη στις διατάξεις των ΣΔΙΤ για τους Δήμους της Ηπείρου που ήταν υποψήφιοι προς ένταξη στο πρόγραμμα ELENA δεν προκρίθηκε (απορρίφθηκε) από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, όταν ή ίδια ήταν πολιτική προϊσταμένη του έργου (2018-2019). Την ίδια άποψη είχε η  Γραμματεία ΣΔΙΤ και για το έργο του Δήμου Ιωαννιτών.

8.Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια να προκριθεί η συνεργασία με τον Ιδιώτη υπό τον τύπο της σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), με βάση τις διατάξεις του Ν. 3855/2010.

– Η επιλογή των ΣΕΑ (ΣΔΙΤ στην Ενέργεια) έγινε κατόπιν πολυκριτηριακής ανάλυσης με ενδεχόμενα σενάρια υλοποίησης, όπως: προμήθεια, ίδιοι πόροι, δανεισμός, ΣΔΙΤ Ν. 3483/2006, μέσω της Γεν. Γραμ. ΣΔΙΤ, ΣΔΙΤ/ΣΕΑ Ν. 3855/2010, κά.

9.Ποιος αποφάσισε και γιατί να παρακάμψει τις υπηρεσίες του Δήμου, από τις διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης των μελετών.

– Κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα έχουν και λόγο και άποψη σε όλες τις φάσεις του έργου.

Η Δημοτική Αρχή απαντά σε ένα ακόμη θέμα που θέτει η κ. Καλογιάννη για την δημιουργία εντυπώσεων.

Επικαλείται ότι το κόστος για το αντίστοιχο έργο του Δήμου Αθηναίων είναι 25 εκατομμύρια υπονοώντας ότι το έργο των Ιωαννίνων με προυπολογισμό 19 εκατομμύρια είναι πολύ ακριβό.

«Μικροπολιτική προηγούμενων δεκαετιών.

Γνωρίζει η ίδια ότι τα 25 εκατομμύρια για τον Δήμο Αθηναίων αφορούν μόνο στο κατασκευαστικό κόστος. Το αντίστοιχο κατασκευαστικό κόστος για το Δήμο Ιωαννιτών είναι οκτώ εκατομμύρια και περιγράφεται στην προγραμματική. Ως μηχανικός και τεχνοκράτισσα όφειλε να μην υποπέσει σε τέτοιο… λάθος», αναφέρει στην ανακοίνωση!

Με την ίδια ανακοίνωση απευθύνει κι ένα ερώτημα στην κ. Καλογιάννη: Το 2017 η κ. Καλογιάννη, ως αντιπεριφερειάρχης απευθυνόταν στους Δήμους της Ηπείρου ζητώντας «συνεργασία στο πλαίσιο του μηχανισμού ELENA, πρωτοβουλία που προωθείται από την Περιφέρεια Ηπείρου». Ζητούσε αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, απέστειλε έτοιμα σχέδια εισηγήσεων αλλά και σχέδια αποφάσεων. Τότε ήταν διαφανής η διαδικασία;  Κι αν ναι γιατί ναυάγησε και χρειάστηκε να την ξεκινήσει ουσιαστικά εκ του μηδενός η Περιφέρεια τον τελευταίο χρόνο.

Τι άλλαξε λοιπόν και ενοχλείται τόσο πολύ;

«Η κ. Καλογιάννη αποφάσισε. Απέδειξε ότι στην πολιτική παίρνει κάτω από την βάση. Δυστυχώς όμως, εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής και στα τεχνοκρατικά», καταλήγει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ