Δεν απομακρύνονται τα ΚΤΕΛ, σε αναμονή της δικαστικής απόφασης για το πρόστιμο των 4,2 εκατομμυρίων

ktel papandreou

Ένα περίπλοκο ιστορικό είκοσι σχεδόν ετών, που συνοδεύει την λειτουργία των ΚΤΕΛ στην οδό Παπανδρέου, ξετυλίχθηκε σε μία έντονη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων που προκλήθηκε μετά από αίτημα πολιτών. Διοικητικές και δικαστικές αποφάσεις, παρατυπίες και ένα βαρύτατο πρόστιμο από το ΣΥΠΟΘΑ που ξεπερνά τα τέσσερα εκατομμύρια, είναι ορισμένες από τις πτυχές που αναδείχθηκαν.

Αναδείχθηκε επίσης η απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του Δήμου για την χωροθέτηση του ΚΤΕΛ κάτι που ενδέχεται να καλυφθεί μέσα από το Τοπικό Πολεοδομικό.

Το θέμα εισηγήθηκε εκ μέρους των πολιτών και της παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα- Αγωνιστικό Μέτωπο» Χρήστο Πατσούρα ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο ιστορικό των ΚΤΕΛ και της αδειοδότησής τους.

Ανέφερε ότι επί 14 χρόνια λειτουργεί με αλχημείες στην οδό Παπανδρέου με την κύρια ευθύνη να βαραίνει την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη. Σημείωσε ότι από το 2013 και μέχρι σήμερα λειτουργεί με προσωρινή άδεια και ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για την είσπραξη του προστίμου και για την απομάκρυνση των ΚΤΕΛ.

Ο Πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Γρηγόρης Γκίκας, ο οποίος παρέστη στη συνεδρίαση ισχυρίστηκε ότι το 1993 καταργήθηκε η χωροθέτηση των ΚΤΕΛ στο βοϊδολίβαδο, στην περιοχή του Σταυρακίου χωρίς όμως να οριστεί άλλη θέση.

Υποστήριξε ότι η χωροθέτηση στην Γεωργίου Παπανδρέου έγινε στο πλαίσιο των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων που εκπόνησε και παρέλαβε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Η έκταση στην Παπανδρέου αγοράστηκε από το ΚΤΕΛ το 2003 και έκανε το ίδιο οριοθέτηση του αιγιαλού και της παρόχθιας ζώνης η οποία εγκρίθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο.

Η αδειοδότηση έγινε νόμιμα και το ΚΤΕΛ αποτελεί οργανισμό κοινωνικής ωφέλειας αφού εκτελεί συγκοινωνίες, δηλαδή κοινωνικό έργο.

Τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, ακυρώθηκαν το 2015 από την Πολεοδομία και εννέα χρόνια αργότερα, το ΣΥΠΟΘΑ ακύρωσε όλες τις τακτοποιήσεις που είχαν γίνει προ δεκαετίας.

Το ΚΤΕΛ προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο το οποίο ανέστειλε την είσπραξη των προστίμων τα οποία ανέρχονται στα 4,2 εκατομμύρια.

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με έναν οργανισμό» ανέφερε ο κ. Γκίκας επιμένοντας ότι τα πάντα είναι νόμιμα.

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απαιτεί τεχνικές και νομικές γνώσεις και δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό.

Πρόκειται για μία 20ετία με πλήθος ενεργειών και αποφάσεων. Οι υπηρεσίες του Δήμου, όπως τόνισε καλούνται να υλοποιήσουν την επιβολή προστίμου και οφείλουν να το πράξουν. Προς το παρόν και με βάση την προσωρινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο το πρόστιμο έχει ανασταλεί.

Το ΣΥΠΟΘΑ στην απόφασή του για την επιβολή προστίμου αναπτύσσει ένα πλήρες σκεπτικό. Το ΣΥΠΟΘΑ κρίνει ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί η χρήση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στην συγκεκριμένη ιδιοκτησία και τμήμα των κατασκευών βρίσκονται εντός της ζώνης εκατό μέτρων από την όχθη της λίμνης.

Με την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, οι υπηρεσίες του Δήμου θα υλοποιήσουν όποια απόφαση υπάρξει.

Κατά τα λοιπά ο Δήμαρχος ανέφερε ότι δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση για όσα έγιναν στην διάρκεια των είκοσι ετών έχει όμως αξία να αναδειχθεί η ανάγκη του Τοπικού Πολεοδομικού και του Προεδρικού Διατάγματος Λίμνης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαγεωργίου επιτέθηκε στην Δημοτική Αρχή για έλλειμμα ενημέρωσης του σώματος επί της απόφασης του ΣΥΠΟΘΑ που έχει ληφθεί από το Νοέμβριο και συμπλήρωσε ότι η παράταξη της πλειοψηφίας δεν έχει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος.

Τόνισε ακόμη ότι η όποια λύση για αλλαγή χώρου των ΚΤΕΛ θα πρέπει να προκύψει μέσα από το Πολεοδομικό που βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης.

Ο Βασίλης Κοσμάς, εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα 2023» υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του ΚΤΕΛ στη σημερινή του θέση καθώς εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό τους πολίτες ενώ θύμισε πως με την λειτουργία των σταθμών στη Μπιζανίου και τη Ζωσιμαδών η πόλη ασφυκτιούσε. Σημείωσε δε ότι η εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού μπορεί να τακτοποιήσει το θέμα.

Ο επικεφαλής της παράταξης Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία Νίκος Γκόντας, υποστήριξε ότι τα ΚΤΕΛ εκτελούν κοινωνικό έργο. Χαρακτήρισε αναβάθμιση για την πόλη την μεταφορά του στην Παπανδρέου και μίλησε για συμφέροντα που δεν ήθελαν τον σταθμό στην συγκεκριμένη περιοχή. «Είναι αδιανόητο να πούμε ότι κλείνουμε το ΚΤΕΛ χωρίς να υπάρξει καμία διαβούλευση ή συμφωνία και χωρίς να έχουμε υποδείξει που θα πάει» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Γκόντας.

Ο Παντελής Κολόκας, επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Όμορφη Πόλη» τόνισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να περιμένει τις αποφάσεις της δικαιοσύνης. «Πρόκειται για έναν οργανισμό που λειτουργεί με τις νομίμως υφιστάμενες άδειες» τόνισε ο κ. Κολόκας αφήνοντας αιχμές και για την συζήτηση που προκλήθηκε μετά από υπογραφές πολιτών.

Η Όλυ Τσουμάνη, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφερε ότι η συζήτηση με αφορμή το πρόστιμο ανέδειξε πλήθος θεμάτων που αφορούν τόσο στο ΚΤΕΛ όσο και στην προστασία της λίμνης.

«Πρέπει να υπάρχει σχέδιο γα την μετεγκατάσταση των ΚΤΕΛ» τόνισε η κ. Τσουμάνη για να καταλήξει σημειώνοντας ότι σε άλλες περιπτώσεις τα αυθαίρετα γκρεμίζονται και σε άλλες όχι.

Ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας απαντώντας σε όλα όσα ακούστηκαν επανέλαβε ότι η θέση της δημοτικής αρχής είναι ξεκάθαρη.. Τα ΚΤΕΛ δεν μπορούν να κατεδαφιστούν ενώ σχετικά με το πρόστιμο θα εφαρμοστεί η απόφαση των δικαστηρίων όταν αυτή εκδοθεί.

Από κει και πέρα αναγνώρισε την ανάγκη μιας μακροπρόθεσμης λύσης μέσα από το Τοπικό Πολεοδομικό που εκπονείται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδόν ομόφωνα απέρριψε την εισήγηση που κατέθεσαν οι 68 πολίτες.