Τις διαφωνίες του Εμπορικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας συναντά ο κανονισμός πεζοδρόμων που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το σχέδιο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου, δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές από τον προηγούμενο ο οποίος δεν εφαρμόστηκε ενώ βασική του αδυναμία είναι το ό,τι θέτει, ως προϋπόθεση, για την εφαρμογή του την «αυτοσυγκράτηση των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος».
«Αν δεν αποσαφηνιστούν τα όργανα κι οι τρόποι επιβολής του νέου κανονισμού, κάθε συζήτηση καθίσταται ουτοπική κι ο ίδιος ο κανονισμός, ευχολόγιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου και τονίζεται πως μέχρι σήμερα δεν επιλύθηκαν σοβαρά ζητήματα όπως:
• πως θα προστατευτούν τα γειτονικά εμπορικά καταστήματα, αφού και σήμερα τα τραπεζοκαθίσματα βρίσκονται άναρχα ανεπτυγμένα δίπλα τους και μπροστά τους δίχως γραπτές, υπεύθυνες δηλώσεις;
• πως θα περιοριστούν στα όρια που θέτετε (1,5μ), αφού η οριοθέτηση με χρωματισμό του χώρου, απέτυχε;
• πως θα επιβληθεί η απομάκρυνση των τεντών, των ομπρελών, και των κατασκευών περίφραξης που έχουν τοποθετηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας του Δήμου;
• πως θα αποτραπεί η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πάροδο Ζαλόγγου;
• πως θα αποτραπεί η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία μοτοποδηλάτων από τους πεζοδρόμους;
Στην ίδια ανακοίνωση ακόμη σημειώνεται:
Το σχέδιο του νέου κανονισμού δεν προβλέπει νέα χωροθέτηση ούτε κάποια παρέμβαση. Τα σιντριβάνια στις οδούς 23ης Φεβρουαρίου και Ελ. Βενιζέλου, πέρα από εστίες μόλυνσης δυσχεραίνουν κάθε προσπάθεια εύρυθμης διαμόρφωσης του χώρου, για τα τραπεζοκαθίσματα, τους πεζούς και τα οχήματα.
Επίσης, δεν θα ήταν παράλογη η πρόταση για μεταφορά των τραπεζοκαθισμάτων μόνο στο κέντρο του πεζοδρόμου και των καθέτων – με σαφή οριοθέτηση από το Δήμο – επιτρέποντας τη διέλευση των πεζών δεξιά κι αριστερά τους.
Όσον αφορά στα δέντρα που υπάρχουν στον πεζόδρομο, πρέπει να επανεξεταστεί ποια θα μείνουν και ποια θα κοπούν, αφού εξαρχής ήταν ατυχής η ιδέα δεντροφύτευσης με τα προβλήματα που έχει ή θα δημιουργήσει – κλαδιά που φτάνουν στα διπλανά καταστήματα και στα σπίτια, σαπισμένα φύλλα στο έδαφος, κίνδυνος να σπάσουν τα πλακάκια από τις ρίζες.
Ακόμη, πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα των οσμών και του καπνού που δημιουργούν τα καταστήματα εστίασης δυσχεραίνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επαγγελματιών των πεζοδρόμων.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πεζοδρόμια, κατά τη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου δεν πρέπει να επιτραπεί ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε όσα καταστήματα διατηρούν εξέδρα από το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας ως και τη διασταύρωση με τη Φωτίου Μιχαλά. Το ωράριο που αναγράφεται στο αρχικό σχέδιο να ισχύει για τα υπόλοιπα.
Επίσης, τα όρια να ισχύουν για όλες τις καφετέριες και να μην επιτρέπεται να δημιουργείται διάδρομος μεταξύ καταστημάτων και τραπεζοκαθισμάτων, όπως συμβαίνει στις οδούς Ευαγγελιστρίας και Ελευθερίας.
Να αναφέρουμε επίσης, πως πολλές πινακίδες οδικής κυκλοφορίας βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και καθίστανται επικίνδυνες για ατυχήματα στους πεζούς.
Συμπερασματικά, ο κάθε κανονισμός που διέπει την κοινωνική κι επαγγελματική ζωή πρέπει να διασφαλίζει την ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών, τον υγιή ανταγωνισμό και να προβλέπει τους τρόπους που η εφαρμογή του θα γίνει εφικτή, περιορίζοντας όσους θελήσουν να αγνοήσουν το κοινωνικό σύνολο.