Ο χορός των αποζημιώσεων ξεκινά και πάλι από τους παραχωρησιούχους των οδικών αξόνων. Οι κοινοπραξίες, καταθέτουν η μία μετά την άλλη υπομνήματα στο Υπουργείο Υποδομών παρουσιάζοντας τις μεγάλες απώλειες εσόδων από τα διόδια και επιδιώκοντας έτσι να ενεργοποιήσουν την διαδικασία υπολογισμού αποζημιώσεων όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις τους. Το υπουργείο προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, ωστόσο προετοιμάζεται για την συζήτηση που θα ανοίξει για τα καλά μόλις γίνει άρση των απαγορευτικών μέτρων. Η κίνηση το τελευταίο δίμηνο ήταν μειωμένη.
Εκτιμάται ότι στην Ιόνια Οδό έπεσε άνω του 60% ενώ μεγάλη ήταν η χασούρα στα διόδια και τις ημέρες του Πάσχα καθώς φέτος δεν υπήρξε έξοδος.
Οι παραχωρησιούχοι το τελευταίο διάστημα σταμάτησαν συντονισμένα να δίνουν ακριβή στοιχεία για την πτώση της κυκλοφορίας, έπειτα από πιέσεις των μετόχων τους, εκτιμώντας ότι δημιουργεί αρνητικό κλίμα τόσο για τις ίδιες τις κοινοπραξίες, όσο και για τις συμβάσεις παραχώρησης εν γένει.
Οι συμβάσεις παραχώρησης δίνουν συγκεκριμένα «εργαλεία» στις κοινοπραξίες, ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε περίπτωση απώλειας εσόδων: είτε πρόκειται για «γεγονότα ευθύνης Δημοσίου» (όπως για παράδειγμα το να ζητεί το Δημόσιο να μείνουν κλειστοί συγκεκριμένοι σταθμοί διοδίων), ή για «γεγονότα ανωτέρας βίας».
Από τα μέσα Μαρτίου οι κοινοπραξίες άρχισαν να αποστέλλουν στο υπουργείο Υποδομών επιστολές (γνωστοποίηση γεγονότος ανωτέρας βίας), ενεργοποιώντας τη διαδικασία αυτή.
Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί δύο… γενναία κύματα αποζημιώσεων στους παραχωρησιούχους από το Ελληνικό Δημόσιο.
Το ένα λίγο μετά την κύρωση των συμβάσεων από την Βουλή και το δεύτερο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης όπου τελικά υπήρξε αναθεώρηση των συμβάσεων.