Διήμερο στο Δελβινάκι από την Σχολή Καλών Τεχνών

Την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, στο Δελβινάκι  Ιωαννίνων, στο πλαίσιο έναρξης συνεργασίας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Πωγωνίου, οργανώνονται δύο ημερήσιες δράσεις, οι οποίες εντάσσονται θεματικά στη σχέση της οικολογίας και του τοπίου με την τέχνη και την αειφορία.

Η πρώτη δράση αφορά στη διοργάνωση ημερίδας με τον τίτλο Οικοτοπία. Ανακαλύπτοντας το Τοπίο και στοχεύει στη θεμελίωση διαλόγου αναφορικά με το τοπίο και τους φυσικούς μηχανισμούς αντίστασης, οι οποίοι ενεργοποιούνται και δρουν καθοριστικά στην αντίληψη της φύσης ως ένα σύστημα αειφορίας, όπου η τέχνη και το φυσικό περιβάλλον συνομιλούν και συνυπάρχουν. Στην πρώτη αυτή συνάντηση προσκεκλημένοι ομιλητές από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και εικαστικοί, θα αναπτύξουν καίρια ζητήματα στην θεματική της ημερίδας και θα εκθέσουν σύγχρονους προβληματισμούς αναφορικά με τη σχέση του τοπίου και την ιστορικότητά του, την οικολογία, την τέχνη και την αειφορία, ως εργαλεία για μια εκ νέου ανάγνωση και προσέγγιση του τοπίου.

Η δεύτερη δράση, που θα υλοποιηθεί την επόμενη ημέρα αφορά στη διοργάνωση ενός workshop με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι οποίοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το φυσικό περιβάλλον και το τοπίο ως πεδίο εικαστικού προβληματισμού και δράσης.

Aπώτερος στόχος είναι η ημερίδα να αποτελέσει την αφετηρία περισσότερων δράσεων που αφορούν στην κοινότητα, στη σχέση της με το τοπίο, στην παράδοση, στην τέχνη και εν τέλει στις προσδοκίες για την ανακάλυψη εκ νέου του τοπίου ως τον φυσικό μας χώρο, ως ένα ζωτικό συλλογικό συστατικό αρμονικής συμβίωσης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο συνεδριακό κέντρο στο Δελβινάκι στις 25/10/2024 και την επόμενη ημέρα, 26/10 το workshop θα περιλαμβάνει αναγνωριστική ξενάγηση-περίπατο στην ευρύτερη περιοχή/φυσικό περιβάλλον του Δήμου με τη συμμετοχή φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών, για έρευνα, καταγραφή και σχεδιασμό δράσεων.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

-Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας, Φιλοσοφική Σχολή, Παν/μιο Ιωαννίνων: «Φύση και πολιτισμός στον ορεινό χώρο. Από το φυσικό στο πολιτισμικό τοπίο»

-Κώστας Μωραΐτης, Αρχιτέκτονας, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, «Έρως και πολιτισμός: φύση, ερωτισμός και η συμβολική πράξη»

-Πηνελόπη Θωμαΐδη, Εικαστικός, Φωτογράφος: «Εργαλεία φωτογραφικής έρευνας για την κριτική αναπαράσταση του τοπίου σαν παρέμβαση στη γεωπολιτική της οικολογίας σήμερα. Η περίπτωση του Under Pressure»

-Ασπασία Κουζούπη, Αρχιτέκτονας, Επικ. Καθηγήτρια, Παν/μιο Θεσσαλίας, “Τοπία λίθων”.

-Κώστας Μπασάνος, Εικαστικός, Αναπλ. Καθηγητής, Σχολή Καλών Τεχνών, Παν/μιο Ιωαννίνων: «Συν-τόπος. Σημειώσεις για τη συμβίωση»

-Ρήγας Τσιακίρης, δασολόγος, “Από τις κότες στις μεσινέζες: ορεινά χειροποίητα πολιτισμικά τοπία σε κατάρρευση”.

-Νίκος Παπαδημητρίου, Εικαστικός, Επικ. Καθηγητής, Σχολή Καλών Τεχνών, Παν/μιο Ιωαννίνων και

-Δημήτρης Γιουζέπας, Αρχιτέκτονας, Επικ. Καθηγητής, Αρχιτεκτονική Σχολή, Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης: «Φυσικές Κατασκευές Κατοίκησης, Workshop στο Τσεπέλοβο, Μάιος 2024»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ