Με την συγκέντρωση υπογραφών καταγράφεται η πρώτη αντίδραση του Δήμου Μετσόβου στα αιολικά που σχεδιάζονται στην περιοχή και πλησίον του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα.
Το τελευταίο αιολικό στη θέση «Κυρά» είναι αυτό που έδωσε την αφορμή για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
«Είμαστε υπέρ της ορθολογικής χωροθέτησης των ΑΠΕ, αλλά με όρους και προϋποθέσεις προστασίας των φυσικών πόρων και του φυσικού περιβάλλοντος, που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας. Θεωρούμε ότι με την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας γύρω από τις ΑΠΕ και τις νέες προτάσεις που σταδιακά προωθεί το κράτος, είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν εναλλακτικές και καλύτερες λύσεις για να μπορέσει η χώρα μας να καλύψει τις ανάγκες της και τους εθνικούς στόχους για τους οποίους έχουμε δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).
Σε κάθε περίπτωση είμαστε πεπεισμένοι ότι η επικείμενη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη και, δυστυχώς, διαρκώς αναβάλλεται, θα διορθώσει σοβαρά λάθη που αφορούν όχι μόνο την περιοχή του Δήμου μας, αλλά όλον τον ορεινό όγκο της χώρας. Επιπλέον, να σημειώσουμε ότι η χώρα έχει δεσμευθεί να πετύχει ως το 2030 όχι μόνο τους στόχους για τις ΑΠΕ, τους οποίους έχει επιτύχει σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, αλλά και την πορεία ανάκαμψης της βιοποικιλότητας προς όφελος της φύσης, των ανθρώπων και του κλίματος (Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030)» σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Υπογραφές εδώ