Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παίρνει τα εύσημα, όχι μόνο για την σπουδαία δουλειά που επιτελεί καθημερινά αλλά και για την πρωτοβουλία της να επικοινωνήσει με τον κόσμο.
Στο πλαίσιο αυτό κι ύστερα από την πολύ πετυχημένη ημερίδα που είχε κάνει το καλοκαίρι στα Γιάννινα, οργάνωσε ανάλογες εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού στην Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα.
Στην διάρκειά τους δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να έχει ο καθένας, όπως τι είναι το ίντερνετ, πως δουλεύει, ποια είναι τα οφέλη του, αλλά και οι παγίδες που κρύβει για μικρούς και μεγάλους. Και οι απαντήσεις δόθηκαν με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο.
Ο κ. Σφακιανάκης επεσήμανε ότι το διαδίκτυο είναι μία πραγματική επανάσταση και τα πλεονεκτήματά του ιδιαίτερα σημαντικά. Έχει όμως και αρνητικά, τα οποία οφείλει να γνωρίζει η κοινή γνώμη, για να μπορέσει να αμυνθεί.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κάνει καθημερινά μία τεράστια κινητοποίηση για να αποτρέψει αυτοκτονίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2006 μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό της 278 αποτροπές αυτοκτονιών, ενώ ανατριχιαστικό είναι ότι στην χώρα μας σημειώθηκε η πρώτη δολοφονία εξ αιτίας του facebook.
Το παραδοσιακό έγκλημα έχει μεταλλαχτεί και ηλεκτρονικά. Όλα σχεδόν τα αδικήματα του Ποινικού Κώδικα έχουν μεταφερθεί και στο διαδίκτυο. Απάτες, κλοπές, συκοφαντικές δυσφημήσεις, αλλά και τέλεση εγκλημάτων των οποίων η αφετηρία βρίσκεται σε κάποια ηλεκτρονική πύλη, όπως: βιασμοί, δολοφονίες, παιδοφιλία, παιδεραστία. Η πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Αυτή η ομάδα μάλιστα, είναι και κείνη που σερφάρει περισσότερες ώρες καθημερινά. Τα chat rooms αποτελούν την κερκόπορτα του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Αυτή τη στιγμή το 93% των εφήβων είναι στο διαδίκτυο. Δηλαδή το target group 13-18 ετών. Όλα αυτά τα νέα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν και όρια στην πλοήγησή τους. Κάποιος όμως οφείλει να τα ενημερώσει. Και αν και οι γονείς τους έχουν άγνοια κινδύνου είναι δύσκολο να τα προστατεύσει κάποιος τρίτος.
«Το διαδίκτυο είναι ότι καλύτερο. Δεν μπορούμε σήμερα να ζήσουμε χωρίς αυτό. Αλλά το βασικό είναι πως θα κάνουμε ασφαλή πλοήγηση. Δεν λέμε μην το χρησιμοποιείτε, μην μπαίνετε στο ίντερνετ. Έχει οφέλη το ίντερνετ, παρέχει γρήγορη ενημέρωση, γνώσεις, επικοινωνία ανθρώπων από τη μια πλευρά του πλανήτη στην άλλη. Αρκεί να ξέρει κάποιος πως μπορεί να είναι ασφαλής» τόνισε ο κ. Σφακιανάκης.
Κατά την διάρκεια της Ημερίδας ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μαζί με τους συνεργάτες του αναφέρθηκαν ακόμη:
Στη σωστή χρήση του διαδικτύου, του καλύτερου «εργαλείου» που έχουμε σήμερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης
Στην πλήρη μεταφορά εγκλημάτων του Ποινικού κώδικα από την πραγματική ζωή στον «ηλεκτρονικό κόσμο»
Την επισήμανση των κινδύνων για την προστασία των ανηλίκων και ενηλίκων χρηστών του διαδικτύου.
Στο έργο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς και σε χαρακτηριστικά περιστατικά που την απασχόλησαν κατά τη διάρκεια της λειτουργία της.
Οι βασικές συμβουλές ήταν:
– Να “θωρακίζουν” τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, ενεργοποιώντας το Τοίχος Προστασίας του Διαδικτύου, ενημερώνοντας τακτικά το λειτουργικό τους σύστημα, χρησιμοποιώντας λογισμικό antivirus και διατηρώντας αντίγραφα ασφαλείας.
– Να αξιολογούν το περιεχόμενο που βρίσκουν στο Διαδίκτυο και να μην εγκαθιστούν, μεταφορτώνουν ή αντιγράφουν υλικό (όπως εικόνες, video και μουσική), το οποίο προέρχεται από αναξιόπιστη πηγή ή διακινείται παρανόμως.
– Να μην δημοσιοποιούν προσωπικά τους στοιχεία (όπως όνομα, διεύθυνση ή τηλέφωνο).
– Να ενημερώνουν τους γονείς τους σε περίπτωση που δέχονται οποιαδήποτε παρενόχληση μέσω Διαδικτύου ή όταν άγνωστα άτομα επιχειρούν να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λειτουργεί σε 24ωρη βάση και απαντάει στο τηλέφωνο 11012. Οποιαδήποτε στιγμή της μέρας ή της νύχτας είναι στη διάθεση των πολιτών αν έχουν ανάγκη να καταγγείλουν κάτι ή να ζητήσουν μια συμβουλή. Η παρέμβαση, αφού αξιολογηθεί το περιστατικό που φτάνει στην υπηρεσία, είναι άμεση. Οι καταγγελίες είναι δεκάδες και καθημερινές.
Ο κ. Σφακιανάκης τόνισε πως ορισμένοι θεωρούν ότι μπορούν να διαπράξουν οποιοδήποτε έγκλημα μέσω διαδικτύου χωρίς να εντοπιστούν και κατέστησε σαφές ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο δράστης πάντα αφήνει ηλεκτρονικό αποτύπωμα και η υπηρεσία έχει και τις γνώσεις και τους τρόπους να το εντοπίσει και άρα να εντοπίσει τον δράστη και εάν το θελήσει το θύμα να τον οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.