Διπλωματικός πυρετός για τον αγωγό EastMed

agogos fa

Διπλωματικός πυρετός στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που η Ευρώπη αναζητά τρόπους να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι ο αγωγός EastMed που ξεκινά από τη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, καταλήγει στα παράλια της Θεσπρωτίας και συνεχίζει υποθαλάσσια μέχρι την Ιταλία.

Το συγκεκριμένο σχέδιο που προωθούσαν από κοινού Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος «πάγωσε» με παρέμβαση της Αμερικής ενώ και τώρα ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα επανέλαβε ότι πρόκειται για έργο ασύμφορο.

Κύκλοι της εταιρείας IGI POSEIDON, φορέα ανάπτυξης του EastMed, που ρωτήθηκαν για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον απερχόμενο Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ ότι “ο EastMed είναι κοστοβόρο σχέδιο και ότι χρειάζεται πάνω από 10 χρόνια για να δημιουργηθεί”, σχολίαζαν ότι σύμφωνα με τις μελέτες και τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ο αγωγός EastMed είναι οικονομικά βιώσιμος και τεχνικά εφικτός.

Οι ίδιοι κύκλοι υπενθύμιζαν μάλιστα τις πολύ πρόσφατες δηλώσεις του CEO της EDISON Νικόλα Μόντι που επεσήμανε  την αδήριτη ανάγκη νέων υποδομών για την απεξάρτηση από την Ρωσία και το γεγονός ότι για τον EastMed το κομβικό ζήτημα δεν είναι το τεχνικό σκέλος που θα απαιτήσει περίπου 4 χρόνια,  αλλά το γεωπολιτικό.

Την ίδια ώρα διπλωματικές πρωτοβουλίες αναπτύσσει η Τουρκία με σκοπό να μπει στο παιχνίδι του συγκεκριμένου αγωγού ακόμη και να πετύχει την αλλαγή του σχεδιασμού και την διέλευσή του από τα εδάφη της.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, ενώ θα προηγηθούν διμερείς επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια διαδοχικά με τους ομολόγους του της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ