Εντονότατα προβλήματα ύδρευσης αντιμετωπίζει η Κέρκυρα, προβλήματα που οδήγησαν σε διυπουργική σύσκεψη και σε αίτημα για μεταφορά νερού από την Ήπειρο!!!
Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, αφού χαιρέτησε την πρωτοβουλία για την διευρυμένη σύσκεψη, υπογράμμισε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της Κέρκυρας για νερό ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο, όταν άλλωστε το νησί υποδέχεται περισσότερους από 4 εκατ. επισκέπτες και επισήμανε προς τους αξιωματούχους της κυβέρνησης τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που την επόμενη σεζόν – όταν οι προβλέψεις στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου κάνουν λόγο για αύξηση τουριστικών ροών προς το νησί των Φαιάκων πάνω από 10% – η Κέρκυρα δεν είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες για νερό.
Ο κ. Τρεπεκλής αναφέρθηκε σε εναλλακτικές, που πρέπει να εξεταστούν από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο εξάλλου και των πρόσφατων δηλώσεων του ίδιου του Πρωθυπουργού, ότι δηλαδή “το θέμα της ύδρευσης στην Κέρκυρα θα εξεταστεί από μηδενική βάση”. Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση μεταφοράς νερού από την απέναντι ηπειρωτική όχθη (π.χ. Σαγιάδα), όπως και σ’ αυτήν από τη γειτονική Αλβανία (Μπλε Μάτι), απ’ όπου θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν άνω των 22 εκατ. κυβικών νερού σε ετήσια βάση.
Το δεύτερο είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς απαιτεί διακρατικές συμφωνίες οπότε πιο κοντά για την λύση του προβλήματα βρίσκεται η Ήπειρος..
Στη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Θανάση Κοντογεώργη, στην οποία συμμετείχε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κ. Γιάννης Τρεπεκλής – ο οποίος έχει θέσει εδώ και καιρό το πρόβλημα τη ύδρευσης στην Κέρκυρα στην κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς το ως ζήτημα ζωτικής σημασίας – πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Θοδωρής Λιβάνιος, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανος Γκίκας, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Πέτρος Βαρελίδης, η γενική γραμματέας ΠΔΕ & ΕΠΑ, κα Κατερίνα Οικονόμου και ο πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, κ. Γιώργος Στεργίου.
Σημειώνεται ότι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας δόθηκε η κατεύθυνση ν’ αναλάβει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους, την εκπόνηση των ολιστικών μελετών, τις οποίες αρχικά είχε αναλάβει ο Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης υδρολογική και όχι μόνο αποτύπωση του νησιού της Κέρκυρας.
Οι υπουργοί και τα κυβερνητικά στελέχη συμφώνησαν να γίνει άμεσα μια σύσκεψη τεχνικού χαρακτήρα προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα (τεχνικά, οικονομικά κλπ) των προτεινόμενων λύσεων για την επίλυση του προβλήματος της επάρκειας του νερού στον νομό Κέρκυρας κι εν συνεχεία να προτεραιοποιηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες.