Δρακόλιμνες: Ο μύθος συναντά την πραγματικότητα

DRAKOLIMNHΟι Δρακολίμνες των Ιωαννίνων, κοντά στα σύνορα με τη Δυτική Μακεδονία, σχηματίζουν μια νοητή γραμμή, που ξεκινά από το Γράμμο και καταλήγει στο Μαυροβούνι του Μετσόβου. Βρίσκονται στο Γράμμο, στο Σμόλικα, στην Τύμφη και στη Φλέγκα.

Οι περιοχές που βρίσκονται οι Δρακολίμνες αποτελούν σημαντικούς βοσκότοπους όπου τα καλοκαίρια στήνουν τις στάνες τους οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι. Οι φιλόξενοι αυτοί εξερευνητές του βουνού είναι ιδιαίτερα προσιτοί και διαθέτουν ακόμη και τις καλύβες τους στους επισκέπτες των περιοχών τους που επιθυμούν να γνωρίσουν τον ποιμενικό βίο και να γευτούν τα αγνά προϊόντα της κτηνοτροφίας.

Οι πηγές και τα τρεχούμενα νερά είναι άφθονα για να ξεδιψούν οι πεζοπόροι. Τα αγριοκάτσικα, τα μεγάλα αρπακτικά πτηνά και πολλά μικρότερα θηλαστικά, συνθέτουν την εικόνα της πανίδας της περιοχής.

Τα πολλά χιόνια που καλύπτουν τις παραπάνω περιοχές δεν επιτρέπουν συνήθως την πρόσβαση κατά το χειμώνα, ενώ οι καλύτερες εποχές για αυτό είναι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

Η επιστήμη τις θεωρεί ως απομεινάρια παγετώνων, ενώ η παράδοση ως κατοικίες δράκων που τσακώνονται μεταξύ τους, πετώντας ο καθένας βράχους εναντίον του αντιπάλου του στο απέναντι βουνό.

Δρακολίμνη Τύμφης (Γκαμήλας)

Η Δρακολίμνη της Τύμφης είναι μια μικρή αλπική λίμνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 2050μ, βορειοδυτικά της κορυφής Πλόσκος (2377m), βορειοανατολικά της κορυφής Αστράκας (2436m), νότια της μονής Στομίου από την οποία απέχει 3,5 ώρες και δυτικά της κορυφής Γκαμήλας (2497m), η οποία είναι και η υψηλότερη κορυφή της Τύμφης. Αποτελεί πολυσύχναστο ορειβατικό προορισμό και είναι γνωστή για τους αλπικούς Τρίτωνες (δράκους) που φιλοξενεί στα νερά της. Η λίμνη απέχει μία ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και τέσσερις ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια. Η διαδρομή αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις ορειβασίας-πεζοπορίας από το μήνα Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο

Η Δρακολίμνη βρίσκεται σε ένα τοπίο σπάνιας ομορφιάς, με καταπληκτική πανοραμική θέα των κορφών του βουνού, δίνοντας την αίσθηση μιας μοναδικής πισίνας τοποθετημένης σε μια ταράτσα που αγγίζει τον ουρανό. Στα νερά της φιλοξενούνται οι αλπικοί τρίτωνες, ένα σπάνιο είδος αμφίβιας σαλαμάνδρας (triturus alpestris) που επιβιώνουν το χειμώνα πέφτοντας σε χειμερία νάρκη. Αν και έχουν ειπωθεί πολλές υπερβολές για το βάθος της, μετά από μετρήσεις βρέθηκε ότι αυτό δεν ξεπερνά τα 3μ.

Δρακολίμνη Σμόλικα

Η δεύτερη δρακόλιμνη βρίσκεται στην δυτική κλιτή του Σμόλικα, του δεύτερου σε ύψος βουνού της Ελλάδας. Ο Σμόλικας εκτείνεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Τύμφης, με όριο το φαράγγι του Αώου. Κατοικείται επίσης από αλπικούς Τρίτωνες. Η συγκεκριμένη Δρακολίμνη, ίσως να είναι και η ποιο δημοφιλής λόγω της ευκολίας πρόσβασης της. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει ως εκεί με πεζοπορία, έχοντας ως αφετηρία τα χωριά Πάδες, Παλιοσέλι, Σαμαρίνα και Αγ.Παρασκευή. Εάν ο χρόνος και η διάθεσή του το επιτρέπουν, μπορεί να ενώσει τις δυο αυτές διαδρομές σε μία διασχίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο όλο το βουνό.

Δρακολίμνη της Βέρλιγκα

Πέρα από τις δύο γνωστές Δρακολίμνες, τη μία στην κορυφή του Σμόλικα και την άλλη στην Γκαμήλα, υπάρχει η Δρακολίμνη της Βέρλιγκα, μικρότερη από τις άλλες δύο, μα το ίδιο μυθική και αγέρωχη, κοιμώμενη στις κορυφές της Πίνδου. Δεν διατηρεί νερό από το καλοκαίρι έως τα τέλη του φθινοπώρου και η πρόσβασή της είναι σχετικά εύκολη. Τους καλοκαιρινούς μήνες η διαδρομή είναι πλήρως βατή, λόγω των βοσκών που έχουν στάνες στο οροπέδιο και η ανάβαση γίνεται με σχετική ευκολία, αν και χωματόδρομος.

Εκτός από τις παραπάνω, άλλες Δρακολίμνες είναι οι αλπικές λίμνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1.950 μέτρων και έχουν νερό όλο το χρόνο και η αλπική λίμνη Γκίστοβα του Γράμμου, που βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας, ενώ η πρόσβαση σ’ αυτή είναι εφικτή με πεζοπορία από το χωριό Γράμμος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ