Χωράφια που έχουν εγκαταλειφθεί, κτηνοτροφία που συρρικνώνεται, χωριά που βουλιάζουν στην ερημιά… Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα στην Ήπειρο και αυτό που διαπιστώνουν όλοι δια γυμνού οφθαλμού αποτυπώθηκε στις επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του Δικτύου «Πίνδος» για τις εγκαταλειμμένες γαίες..
Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία ήταν αυτά που παρουσίασε ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Μέσα σε δέκα χρόνια η καλλιεργούμενη γη στην Ήπειρο μειώθηκε κατά 31%. Σύμφωνα με στοιχεία του 2023 και στους τέσσερις νομούς καλλιεργούνται πλέον μόλις 714 χιλιάδες στρέμματα.. Λιγότερα από ποτέ!
Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν εγκαταλείψει τον πρωτογενή τομέα δέκα χιλιάδες άνθρωποι..
Δεν είναι μόνο η γεωργία που συρρικνώνεται.. Καθοδική πορεία ακολουθεί η κτηνοτροφία, ειδικά η αιγοπροβατοτροφία.
Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου στα πρόβατα φτάνει στο 42% και στις αίγες το 36%. Αντίθετα έχει αυξηθεί κατά 17% η αγελαδοτροφία και κατά 31% η χοιροτροφία.
Την ίδια ώρα το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 40%..
«Αν βρεθείς βράδυ έξω από το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων παθαίνεις σοκ… Ανοιχτό καφενείο θα βρεις στο Μέτσοβο, στα Πράμαντα, τον Παρακάλαμο, την Κόνιτσα και την Χρυσοβίτσα.. Αν κάποιος βρεθεί στο ορεινό κομμάτι της Ολύτσικας και στα χωριά που υπάρχει δεν θα συναντήσει εύκολα άνθρωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο κ. Αλμπάνης..
Η εγκατάλειψη της υπαίθρου έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις.. Εκεί που υπήρχαν χωράφια σήμερα είναι λόγγοι.. Ο αριθμός άγριων ζώων έχει αυξηθεί.. Σε πολλές περιοχές είναι πιθανότερο κάποιος να συναντήσει αρκούδα παρά άνθρωπο..
Μπορεί να αναστραφεί η κατάσταση;
Πολύ δύσκολα και με οργανωμένο εθνικό σχέδιο.. Για να επιστρέψει κάποιος σε χωριό πρέπει να υπάρχουν τέσσερις προυποθέσεις.. Σπίτι, δουλειά, γιατρός και σχολείο..
Αν αυτά δεν είναι διασφαλισμένα κάθε συζήτηση περιττεύει..