Προειδοποίηση για τις επόμενες δέκα ημέρες και την κρισιμότητά τους εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας την Ολομέλεια της Βουλής για την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα μας. Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης, κατηγορώντας την αντιπολίτευση και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σπεκουλάρει πάνω σε αριθμούς και εις βάρος της εικόνας της χώρας μας.
«Η χωρά πέτυχε ανάσχεση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Kαι το έκανε γιατί ειδικοί, πολιτικοί και πρωτίστως πολίτες συστρατευτήκαμε. Ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας. Σε κάθε παρέμβασή μου ευχαριστούσα τους πολίτες», υπογράμμισε στην πρωτολογία του ο Πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως ο ίδιος προειδοποιούσε να μην εφησυχάσουμε. Και συνέχισε: «Το τι έγινε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι γνωστό. Να συμφωνήσουμε στους αριθμούς. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία δεν είναι ακριβή, ότι είναι λιγότερα τα κρεβάτια, οι προσλήψεις. Κουβέντα την οποία δύσκολα μπορούν να παρακολουθήσουν οι πολίτες».
«Αντί να παραθέσω όλα τα στοιχεία, θα αρκεστώ στο να διαβάσω αυτό το οποίο είπε η καθηγήτρια Εντατικολογίας και Πνευμονολογίας κυρία Κοτανίδου», συνέχισε ο Πρωθυπουργός, η οποία αναφέρει ότι για πρώτη φορά, εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης γίνονται βήματα άριστα στον τομέα της εντατικής θεραπείας.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως σήμερα η χώρα διαθέτει αποτελεσματικό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας «και έναν ΕΟΔΥ που δεν έχει σχέση με αυτόν που παραλάβαμε. Η χώρα αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των τεστ που διεξάγει. Είμαστε περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο των τεστ που κάνουμε. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε rapid test. Όλα αυτά έγιναν από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα».
«Ο στόχος όλων μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου οριζόντιου δρακόντειου lockdown» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, να ισορροπήσουμε σε δύο παράλληλες και συχνά αντίθετες ανάγκες, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας. Επιλέξαμε όλο αυτό το διάστημα τις τοπικές παρεμβάσεις. Εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που υποδεικνύουν οι ειδικοί, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα οριζόντιο δεύτερο lockdown. Το ίδιο έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».
Όπως επεσήμανε, όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα: «Να πάρουμε τοπικά, προσωρινά στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις εστίες γρήγορης έξαρσης του ιού. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το δραστικό μέτρο του οριζόντιου lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων».
Αναφορικά με το οριζόντιο lockdown, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν δίστασα, επειδή τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μου οι ειδικοί δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα και όχι μόνο την έξαρση εκεί που βλέπουμε πολλά κρούσματα. Σε αντίθεση με Μάρτιο-Απρίλιο, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά είναι ανοικτά».
«Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες. Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου. Για δύο μήνες βλέπαμε αύξηση των κρουσμάτων που ήταν λελογισμένη και ελεγχόμενη. Δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Χώρες οι οποίες έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, είδε δεύτερη έξαρση του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο. Η Κύπρος είχε πιο αυστηρές διαδικασίες και χτυπιέται εξίσου σκληρά. Αν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το άνοιγμα του τουρισμού θα έπρεπε να την είχαμε δει τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».
«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη απόφαση. Διότι εκτός από την εφαρμογή τα μέτρα χρειάζονται και προσαρμογή» συνέχισε ο Πρωθυπουργός. «Άλλα ισχύουν σε αναταραχή, άλλα σε τρικυμία, άλλα σε τσουνάμι. Μπροστά σε αυτό το τσουνάμι οφείλουμε να ορθώσουμε έναν κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά σχέδια αλλά προδόθηκαν από συμπεριφορά κάποιων», είπε και συμπλήρωσε: «Ξέρουμε σήμερα ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού. Το λέμε για να εξηγήσουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων».