ΕΦΚΑ: Σε δύο μήνες βγαίνει η σύνταξη

efka

Στους δύο μήνες έχει μειωθεί ο μέσος όρος έκδοσης των νέων συντάξεων έναντι 18 μηνών το 2019 ενώ έχει επιτευχθεί ο στόχος για έκδοση 1.250 συντάξεων την ημέρα έναντι 500 του 2019.

Επίσης έχει εκκαθαριστεί το 95% του συνόλου των εκκρεμών κύριων συντάξεων που αφορούν τα έτη 2021, 2022 και 2023. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε η διαδικασία fast-track και για τις επικουρικές συντάξεις. Ετσι, σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου εκκρεμούν 21.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις, 26.000 επικουρικές, 9.000 εφάπαξ και 18.000 διεθνείς συντάξεις.

Αυτά είναι τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για την απόδοση του ΕΦΚΑ που παρουσίασαν σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νικόλαος Μηλαπίδης στα μέλη της Επιτροπής για την παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως εξήγησαν, οι βασικοί άξονες πολιτικής του Υπουργείου συμπεριλαμβάνουν την ενίσχυση της σταθερότητας και τον εξορθολογισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του 2ου Πυλώνα Κοινωνικής Ασφάλισης και του e-ΕΦΚΑ, την αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων και τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του ν.5078/2023, δόθηκε μεταξύ άλλων για πρώτη φορά επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αυξήθηκε το επιτρεπόμενο όριο οφειλών για συνταξιοδότηση από €20.000 σε €30.000 και εφαρμόστηκε ενιαία η προϋπόθεση της 15ετούς ασφάλισης στο κλάδο της επικουρικής ασφάλισης για την παροχή σύνταξης.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει επιδειχθεί για την αύξηση του εισοδήματος των συνταξιούχων μέσα από έκτακτα μέτρα όπως η χορήγηση έκτακτων βοηθημάτων 150, 200 και 300 ευρώ αλλά και μακροπρόθεσμα μέσω διαδοχικών αυξήσεων των συντάξεων τους και συγκεκριμένα 7,75% για το 2023 και 3% για το 2024 αλλά και από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και την άρση της περικοπής του 30% της σύνταξης των εργαζομένων συνταξιούχων και την αντικατάσταση της με ειδικό πόρο υπέρ e-ΕΦΚΑ.

Ανάλογη μέριμνα έχει επιδειχθεί και προς τα άτομα με αναπηρία μέσα από την ψηφιοποίηση και απλοποίηση διαδικασιών πιστοποίησης αναπηρίας, τη δημιουργία Εθνικού Ψηφιακού Μητρώου Αναπηρίας, την ενιαιοποίηση στο 50% του ποσοστού αναπηρίας που απαιτείται για τη λήψη σύνταξης αλλά και την ενίσχυση των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ προκειμένου η διαδικασία πιστοποίησης να ολοκληρώνεται ευκολότερα και γρηγορότερα. Σημειώνεται πως για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα απασχόλησης στους ανάπηρους συνταξιούχους χωρίς να χάνουν τη σύνταξη τους και χωρίς την καταβολή πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ.

Από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν η σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική με τη δημιουργία του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης που μακροχρονίως θα αποτελέσει το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της χώρας μας, αλλά και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της επαγγελματικής ασφάλισης.

Κλείνοντας, τόσο ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Τσακλόγλου όσο και ο Γενικός Γραμματέας κ. Μηλαπίδης αναφέρθηκαν στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών σε Χρήμα και τον Ενιαίο Κανονισμό για τις Συντάξεις και τις Παροχές Αναπηρίας ενώ αναφέρθηκαν επίσης και σε δυο μεγάλα έργα του e-ΕΦΚΑ: τη δημιουργία νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των όλων των ασφαλισμένων του Φορέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ