Την Κυριακή ανοίγει το Τριώδιο και οι δρόμοι θα αρχίσουν να γεμίζουν με μασκαράδες. Πίσω, όμως, από κάποιες μάσκες και πολύχρωμες στολές αρλεκίνων, ιπποτών, πριγκιπισσών, σούπερμαν και σπάιντερμαν, θα κρύβονται ελεγκτές της ΑΑΔΕ, με αποστολή να περιορίσουν τα εκρηκτικά ποσοστά φοροδιαφυγής, τα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο την περίοδο των Αποκριών.
Οι έλεγχοι των προηγούμενων ετών, ειδικά πριν από την πανδημία που ανέστειλε τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, δείχνουν ότι η παραβατικότητα ξεπερνά το 60%, με μικρές διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή.
Το πρώτο crash test της φετινής χρονιάς για τις ελεγκτικές υπηρεσίες θα είναι να κόψουν τη διάθεση σε όσους σκοπεύουν να “ξεχάσουν” τις ταμειακές τους μηχανές και γι’ αυτόν τον σκοπό ο σχεδιασμός προβλέπει τουλάχιστον 400 ελέγχους στους πιο “καυτούς” προορισμούς αυτής της περιόδου.
Πρώτη στη σχετική λίστα είναι η Πάτρα, για τους προφανείς λόγους. Παλιές καραβάνες της Φορολογικής Διοίκησης δεν ξεχνάνε το απίστευτο πάρτι φοροδιαφυγής που είχε εντοπιστεί, όταν καρναβαλικά γκρουπ των 1.000 ατόμων εμφανίζονταν να έχουν ούτε 50 συμμετοχές, με αποτέλεσμα όλα τα έσοδα από τις εγγραφές συμμετεχόντων και τις στολές τους, να πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στις τσέπες των “πονηρών”.
Οι Ράμπο της ΑΑΔΕ δεν θα “επισκεφθούν” μόνο την πρωτεύουσα της Αχαΐας. Η παρουσία τους θα γίνει αισθητή σε όλα τα γνωστά Καρναβάλια, που συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες κι όπου ο τζίρος χτυπάει “κόκκινο”. Τα “δόκανα” της εφορίας θα στηθούν στην Ξάνθη, το Ρέθυμνο, την Κέρκυρα, τη Νάουσα, την Καστοριά, τον Τύρναβο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, θα μείνουν στο απυρόβλητο.
Πέρα από τις εφόδους σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, μεγάλες πίστες, δηλαδή στο πεδίο της διασκέδασης, ο σχεδιασμός προβλέπει ελέγχους σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, ακόμα και σε πάρκινγκ, που κάνουν τρελές δουλειές αυτήν την περίοδο. “Επισκέψεις” θα δεχθούν και επιχειρήσεις με εποχικά είδη, καθώς στολές, μάσκες, αποκριάτικα αξεσουάρ, ουκ ολίγες φορές αλλάζουν χέρια με μετρητό, χωρίς τη… μεσολάβηση της ταμειακής μηχανής.
Η φοροδιαφυγή και οι ηλεκτρονικές πληρωμές
Η “γκρίζα” οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, έχει περιοριστεί στο 16% του ΑΕΠ, από το 30% που είχε φτάσει στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, μιλάμε για κάτι λιγότερο από 40 δισ ευρώ, τα οποία κινούνται κάτω από τα ραντάρ της εφορίας!
Δεν είναι μυστικό ότι η διείσδυση των ηλεκτρονικών πληρωμών και η ψηφιοποίηση βασικών λειτουργιών του Δημοσίου, περιόρισε τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο το ΔΝΤ πήγε ένα βήμα παραπέρα, μετρώντας αυτό το όφελος:
Η αύξηση κατά 10% της πρόσβασης στο διαδίκτυο συνδέεται κατά μέσο όρο με μείωση της παραοικονομίας κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες
Η μείωση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του μεριδίου των κατοίκων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, συνδέεται με μείωση της παραοικονομίας κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες
Η αύξηση 10 ποσοστιαίων μονάδων στο μερίδιο των κατοίκων που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές, συνδέεται με μείωση της παραοικονομίας κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες
Η αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού των κατοίκων που χρησιμοποίησαν ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για ηλεκτρονική αγορά. συνδέεται με μείωση της παραοικονομίας κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες.
Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές και διαδικασίες είναι μονόδρομος για να κλείσουν οι “τρύπες” της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση των ψηφιακών δεξιοτήτων πάνω από το μέσο όρο, εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των ομολόγων της Ευρωζώνης, γεγονός που δείχνει ισχυρές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης.
Επιπλέον, παραμένουν “κενά” σε ορισμένες πτυχές της ψηφιοποίησης, όπως η ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, πιο ολοκληρωμένα συστήματα πληροφοριών μπορούν να ενισχύσουν την παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης, να διευκολύνουν την εγγραφή επιχειρήσεων και την απασχόληση και την πρόσβαση σε σχετικές δημόσιες υπηρεσίες και να ενσωματώσουν καλύτερα τους αυτοαπασχολούμενους στην “επίσημη” οικονομία.