“Εισιτήριο” φοιτητή με βαθμολογίες λίγο πάνω από το… μηδέν!

Οι πανελλήνιες εξετάσεις για την ελληνική οικογένεια αποτελούν μία μεγάλη δοκιμασία. Το σύστημα που ακολουθείται τις τελευταίες δεκαετίες και η λογική που κυριαρχεί “μάθε παιδί μου γράμματα” οδηγεί σε μία επίπονη και εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία. Με την διαφορά ότι μέχρι και πριν λίγα χρόνια το Πανεπιστήμιο μπορεί να εξασφάλιζε μία επαγγελματική αποκατάσταση, πράγμα που σήμερα δεν συμβαίνει παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Ωστόσο οι πανελλήνιες, το αποκορύφωμα ενός στρεβλού και αδιέξοδου εκπαιδευτικού συστήματος, εξακολουθεί να αποτελούν κάτι σαν… εθνικό θέμα!

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής είναι το ζήτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες.

Και όπως κάθε χρόνο δίνει την δυνατότητα της σύγκρισης. Μια ματιά λοιπόν είναι αρκετή για να καταφανεί ότι το όνειρο του φοιτητή -όνειρο της ελληνικής οικογένειας- γίνεται πραγματικότητα με βαθμολογίες κάτω από την βάση, με γραπτά που μόλις αγγίζουν το βαθμό τρία!

Το ΤΕΙ Ηπείρου από την 1η Οκτωβρίου αλλάζει σελίδα καθώς ξεκινά η διαδικασία συνένωσής του με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η μεγάλη και πολυσυζητημένη αυτή αλλαγή, δεν συνοδεύτηκε πάντως από άνοδο των βάσεων.

Το αντίθετο μάλιστα.

Το τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων-διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα, το οποίο έχει την χαμηλότερη βάση πανελληνίως. Μόλις 3.034 μόρια, που σημαίνει ότι οι επιτυχόντες έγραψαν κατά μέσο όρο τρία, δηλαδή κάτι παραπάνω από λευκή κόλλα.

Στα χαμηλά επίσης βρίσκεται το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας, με βάση 6.134 μόρια, δηλαδή με μέσο όρο βαθμολογίας το 6!!!

Περίπου στα ίδια επίπεδα το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής της Άρτας όπου η βάση διαμορφώθηκε στα 7.332 μόρια!!!

Το Τμήμα Λαικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας για το οποίο έγινε πολύς λόγος το προηγούμενο διάστημα έχει βάση εισαγωγής τα 10.359 μόρια ενώ πάνω από αρκετά τμήματα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκονται η Λογοθεραπεία, η Νοσηλευτική και η Προσχολική Αγωγή.

Συνολικά και σε επίπεδο χώρας, στις κορυφαίες σχολές, με την υψηλότερη βάση εισαγωγής, βρίσκονται η Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία Θεσσαλονίκης με 20.039 μόρια, και το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας με 19.708 μόρια.

Ακολουθούν η Αρχιτεκτονική Αθηνών με 19.334 μόρια και η Ιατρική Αθηνών με 10.029 μόρια. Την καλύτερη πεντάδα συμπληρώνει η Ιατρική ΣΑΣΣ με 18.915 μόρια.

Στον αντίποδα, πολύ κάτω από τη βάση – κυριολεκτικά – παίρνει το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου, με 3.034 μόρια. Από κοντά, δυστυχώς, ακολουθούν το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα, με 3.072 μόρια, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας στα Γρεβενά, με 4.064 μόρια και το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Ζάκυνθο, με 4.738 μόρια. Λίγο πιο ψηλά, αλλά πολύ μακριά από τη βάση, το τμήμα Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), με 5.285 μονάδες.