Προς σταδιακή μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 50%

YPOIKONOMIKONΤο σενάριο της σταδιακής μείωσης της έκτακτης εισφοράς εντός του 2015 αρχικά τους πρώτους μήνες του έτους κατά 30% και στη συνέχεια προς τον Δεκέμβριο κατά 20% εξετάζουν στο μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος είναι να υπάρξουν ελαφρύνσεις και σε άλλους τομείς έτσι ώστε να υπάρξει ανακούφιση όσο τον δυνατόν περισσότερων πολιτών. Την ίδια στιγμή με το μυαλό τόσο στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής, όπου δεν αποκλείεται να γίνει αποτίμηση των συζητήσεων του Παρισιού, όσο και την έλευση της τρόικας σε δύο εβδομάδες στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνονται οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου.

 

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θέλουν την ενίσχυση των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στο πακέτο των φοροελαφρύνσεων, που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Αντ. Σαμαράς. Στρατηγική παραμένει η χαλάρωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης διετίας.

Από το αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί ο ρυθμός μείωσης της έκτακτης εισφοράς, η έκταση του “ψαλιδίσματος” του ΕΝΦΙΑ, ο ρυθμός μείωσης του ανώτατου συντελεστή φυσικών προσώπων από το 42% στο 32%, ο ρυθμός μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 26% στο 15%, η μείωση του συντελεστών του ΦΠΑ. Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης θα κριθούν και οι βελτιώσεις στις ρυθμίσεις οφειλών.

Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι πέρα από τις 72 δόσεις – που μπορούν να φτάνουν στις 100 για ειδικές περιπτώσεις – θα καταστεί δυνατό ένα γενναίο “κούρεμα” σε προσαυξήσεις και πρόστιμα αλλά και μείωση του επιτοκίου των δόσεων, που σήμερα ξεπερνά το 8%.

“Αγώνας δρόμου” γίνεται και για την κατάθεση της ρύθμισης για τον ΕΝΦΙΑ έως την Τετάρτη, καθώς στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών και την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Στο επίκεντρο είναι η έκπτωση για τα ξενοίκιαστα, το ύψος της οποίας δεν αποκλείεται να παραπεμφθεί σε υπουργική Απόφαση. Όσον αφορά στη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον το οικονομικό επιτελείο είναι να περάσει όλη η μείωση των 12 λεπτών στον καταναλωτή και να μην “ψαλιδιστεί” στην αλυσίδα διακίνησης. Με δηλώσεις τους παράγοντες της αγοράς καυσίμων εκτιμούν, πάντως, ότι η μείωση στην τελική τιμή θα είναι 7 με 10 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή πετρελαίου θέρμανσης (1,248 ευρώ), μετά από την Ιταλία (1,395 ευρώ) και την Πορτογαλία (1,26 ευρώ) – όταν στη Γερμανία διαμορφώνεται στα 83,2 λεπτά το λίτρο – ξεπερνώντας κατά 35 λεπτά το μέσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ