Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται Δήμοι και ΔΕΥΑ μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για έλεγχο στα τιμολόγια του νερού και για τιμολόγηση ανάλογη με την κατανάλωση. Όλα αυτά την ώρα που αναμένεται το νομοσχέδιο για την ενοποίηση των φορέων υδροδότησης με στόχο να λειτουργεί μία Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης ανά νομό.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος μετά τις αρχικές ανακοινώσεις για αύξηση στην τιμή του νερού στα επίπεδα του πληθωρισμού επιχείρησε να ανασκευάσει υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόθεση για ιδιωτικοποίηση ενώ τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας θα φέρουν μειώσεις στα τιμολόγια του νερού.
«Η κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση των νερών νομίζω ότι είναι ένα όνειρο της αριστεράς. Το φαντάζονται τη νύχτα, για να φαντάζονται τον εαυτό τους να κάνει διαδήλωση. Νομίζω ότι περί αυτού πρόκειται. Από μας, πάντως, τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά. Άλλωστε, όπως είπε ο Υπουργός, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ συμπεριλαμβάνονται, με πρωτοβουλία της παρούσας κυβέρνησης, στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Στο ερώτημα αν ακριβαίνει, τελικά, το νερό, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε: «Η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που γίνεται, είναι μια μεταρρύθμιση, η οποία θέτει έλεγχο στο πώς τιμολογείται το νερό. Σήμερα έχουμε παρόχους νερού. Οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς έχουν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, αντιστοίχως. Εκτός Αθηνών, το υπόλοιπο μισό της Ελλάδας, έχει περίπου 300 διαφορετικούς παρόχους. Όλοι αυτοί, από την ώρα που ενεργοποιείται η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων (ΡΑΥ) θα ελέγχονται στον τρόπο με τον οποίον τιμολογούν το νερό».
Σημειώνεται πως η αρμοδιότητα, πλέον, του ελέγχου των τιμολογίων όλων των φορέων του νερού, περνάει στην Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως, μέχρι τέλος του μήνα.
Ο Υπουργός επισήμανε πως σκοπός της μεταρρύθμισης, που προβλέπει και ενίσχυση των ΔΕΥΑ με 250 εκατ. ευρώ, είναι να γίνουν οι ΔΕΥΑ λειτουργικά ικανότερες και οικονομικά περισσότερο βιώσιμες, διευθετώντας τις υποχρεώσεις τους προς τρίτους. «Συνεπώς, εκεί που είχαν τεράστια χρέη, ξαφνικά θα βρεθούν σε πολύ καλύτερη βιωσιμότητα… Προσέξτε, δεν μπορώ να πω ένας – ένας πάροχος από τους 296 παρόχους, όταν θα περάσουν από την ΡΑΥ, πώς θα τους κρίνει και πώς θα τους βρει, αλλά η μέση τιμή του νερού από την ώρα που βάζουμε εμείς ένα τεράστιο ποσό για να ελαφρύνουμε όλους αυτούς τους παρόχους, προφανώς δεν έχει κανένα λόγο να αυξηθεί. Έχει λόγο -κατά μέσο όρο- μάλλον να μειωθεί, παρά να αυξηθεί».
Απαντώντας στο ερώτημα αν θα υπάρξουν διοικητικά μέτρα για περιορισμό κατανάλωσης του νερού, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε: «Σε αυτή τη φάση αυτό που ζητάμε είναι κατανάλωση με μέτρο… Σε ένα χρόνο από σήμερα, αφού δούμε τί είδους χειμώνα θα έχουμε, θα εξετάσουμε αν πρέπει να υπάρχουν και διοικητικά μέτρα για να περιοριστεί η κατανάλωση».