Έλληνες κι Αλβανοί μαγειρεύουν στην Κακαβιά!!!

kakavia sinora

Μια γαστρονομική εκδήλωση «Χωρίς Σύνορα» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουλίου στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, όπου Έλληνες και Αλβανοί chef θα μαγειρέψουν μαζί περνώντας το μήνυμα ότι η γαστρονομία ενώνει. Άλλωστε, η Ελληνική και η Αλβανική κουζίνα έχουν κοινές επιρροές, χρησιμοποιούν αντίστοιχα υλικά ενώ οι τεχνικές παρασκευής είναι όμοιες αλλά και διαφορετικές ταυτόχρονα.

Η επιλογή του συνοριακού σταθμού στην Κακαβιά δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί την κύρια πύλη σύνδεσης της γειτονικής χώρας με την Ήπειρο. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σπουδαίες με αμοιβαία οφέλη μέσα από τα έργα οδικών υποδομών που είτε υλοποιούνται είτε πρόκειται να υλοποιηθούν. Αναφέρεται ενδεικτικά η σύνδεση του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά με την Ιόνια Οδό και η κατασκευή του Μπλε Διαδρόμου. Επιπλέον, εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί διέρχονται ετησίως από τα σύνορα και επισκέπτονται την πόλη των Ιωαννίνων για τουριστικούς, εμπορικούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και άλλους λόγους συνεισφέροντας στην τοπική οικονομία.

Από το 2016 που έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και του Οργανισμού Τουρισμού της γείτονας χώρας, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές χαρακτηρίζονται από αμοιβαία εκτίμηση και αγαστή συνεργασία, γεγονός που αποτυπώνεται και στα στατιστικά στοιχεία των τουριστικών αφίξεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το 2023, η Ελλάδα αποτέλεσε τον πιο δημοφιλή προορισμό για τα εξερχόμενα ταξίδια από την Αλβανία, με την Ήπειρο να είναι υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών από τη γείτονα χώρα. Συγκεκριμένα, κύρια αγορά επισκεπτών για την Ήπειρο αποτελεί η Αλβανία με 219 χιλιάδες επισκέπτες με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν με 80 και 76 χιλιάδες επισκέπτες αντίστοιχα.

Οι διοργανωτές καλούν όλους όσοι περάσουν από τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς την Τετάρτη κατά τις ώρες της εκδήλωσης να κάνουν μια σύντομη στάση για να απολαύσουν τα νόστιμα εδέσματα φτιαγμένα από τοπικά προϊόντα του Αργυροκάστρου και των Ιωαννίνων, που θα έχουν επιμεληθεί οι σεφ από τις δύοπεριοχές/χώρες.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο και του Προξενείου της Αλβανίας στα Ιωάννινα. Διοργανωτές είναι η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, το Chef’sClub Ηπείρου, η Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου και τα ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360°.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά για την συμβολή της, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας. 

Χορηγοί είναι οι παρακάτω επιχειρήσεις:

• ΠΙΝΔΟΣ

• ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ

•GJIROFARM

•GLINA

•ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ

• ΚΑΒΑ 800

•ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ – ΚΑΦΕ

• Δ.Π. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

•SEPΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

• ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΕΣΤΡΟΦΑ ΤΣΑΛΙΟΣ

•FOOD&PATHS

• PROVIL

• ECOBAGS

• EPIRUSCATERING

• ΜΑΝΙΤΑΡΙΑΚΕΧΑΓΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ