ΕΛΠΕ: Τον Μάρτιο η έναρξη των ερευνών, το 2022 η γεώτρηση!

grigoriou-giannis

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι γεωφυσικές έρευνες και καταγραφές από τα «Ελληνικά Πετρέλαια» στο οικόπεδο της Ηπείρου, το οποίο περιλαμβάνει τους Νομούς Άρτας και Πρέβεζας και τα νότια τμήματα των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Η περιοχή έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχει συνολική έκταση 4.606,7 km2. Οι γεωφυσικές έρευνες θα καλύψουν περίπου το 10% της έκτασης αυτής. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν γίνει και στο παρελθόν χωρίς να έχουν αφήσει κανένα περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Κι αυτό τονίστηκε στο τριήμερο ενημέρωσης που οργάνωσαν τα ΕΛΠΕ, στους Δήμους της Ηπείρου.

Η έρευνα και ο εντοπισμός κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελεί εθνική υπόθεση και μπορεί να γίνει με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, τις δραστηριότητες των κατοίκων και την καθημερινότητά τους. Όπως συνέβη στο παρελθόν και σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου που ερευνήθηκαν.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν στελέχη των ΕΛΠΕ μέσα από τον κύκλο των ενημερωτικών εκδηλώσεων που ολοκλήρωσαν το τριήμερο.

«Σήμερα εστιάζουμε στην χώρα μας. Η Δυτική Ελλάδα αποτελεί μία ελπιδοφόρα περιοχή και τα ΕΛΠΕ ερευνούν με στόχο την ασφάλεια των αποθεμάτων, την  ενεργειακή απεξάρτηση, την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων Γιάννης Γρηγορίου.

EpirusPost • Ειδήσεις, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία • grigoriou giannis

Στόχος της εταιρίας, όπως υπογράμμισε ο κ. Γρηγορίου είναι να ξεκινήσει το 2022 την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Το σημείο όπου θα γίνει η γεώτρηση θα προκύψει μέσα από την μελέτη και την έρευνα που θα προηγηθεί.

«Οι εργασίες και σε αυτό το στάδιο είναι ήπιες. Έχουν γίνει και στο παρελθόν» τόνισε με έμφαση ο κ. Γρηγορίου συμπληρώνοντας ότι η έκταση που θα χρειαστεί για την γεώτρηση θα είναι περίπου 15 στρέμματα.

Το περιεχόμενο του προγράμματος διαρθρώνεται σε τέσσερις κύριες φάσεις:

  • Αναζήτηση (prospection): Διεξάγεται προσπάθεια εντοπισμού υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένη περιοχή με οποιαδήποτε πρόσφορη μέθοδο εκτός από γεωτρήσεις. Η αναζήτηση τυπικά περιλαμβάνει ένα σύνολο γεωφυσικών και γεωλογικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν σεισμικές έρευνες, γεωλογικές και γεωχημικές δειγματοληψίες, ηλεκτρομαγνητικές έρευνες και τηλεπισκόπηση.
  • Έρευνα (exploration): Ερευνώνται οι ελπιδοφόρες περιοχές, αρχικά με γεωφυσικές διασκοπήσεις του εδάφους, κυρίως σεισμικές, προκειμένου να εντοπιστούν στόχοι, δηλαδή κατάλληλες τεκτονικές ή/και στρωματογραφικές δομές στο υπέδαφος, που μπορεί να έχουν λειτουργήσει ως παγίδες υγρών και αερίων υδρογονανθράκων. Στους στόχους ορύσσεται μια ή περισσότερες ερευνητικές γεωτρήσεις. Σε περίπτωση ανεύρεσης υδρογονανθράκων, με βάση τα δεδομένα της διάτρησης και των δοκιμών παραγωγής προσδιορίζονται οι παραγωγικές ζώνες (ταμιευτήρες) και τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα κάθε πεδίου. Σε περίπτωση μη εντοπισμού εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων δεν υλοποιείται η επόμενη φάση της ανάπτυξης.
  • Ανάπτυξη και παραγωγή (development and production): Διεξάγεται η εξόρυξη υδρογονανθράκων με αξιοποίηση των γεωτρήσεων του προηγούμενου σταδίου ή την όρυξη νέων, αφού κατασκευαστούν όλες οι απαραίτητες για την παραγωγή υποδομές, όπως εγκαταστάσεις διαχωρισμού αερίων και υγρών υδρογονανθράκων, προσωρινές αποθήκες φυσικού αερίου ή/και πετρελαίου, δίκτυο αγωγών μεταφοράς κ.ά.
  • Αποξήλωση-αποσυναρμολόγηση εγκαταστάσεων και αποκατάσταση περιοχής (decommissioning and rehabilitation): Μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης ενός πεδίου υδρογονανθράκων ακολουθεί η φάση της σφράγισης των σωληνώσεων όλων των ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων, της αποσυναρμολόγησης και της απομάκρυνσης όλων των επιφανειακών εγκαταστάσεων και των υποδομών παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς, και η αποκατάσταση της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ